Een doodzieke man wordt binnengebracht in het UMC Utrecht. Als hij niet direct wordt behandeld, gaat hij dood. Immunoloog Helen Leavis en haar collega’s weten zijn leven te redden, maar dan zitten ze met een volgend probleem. De man heeft intensieve revalidatie nodig, maar blijkt onverzekerd. “De werkgever van deze man had zijn zorgverzekering stopgezet toen hij langdurig leek uit te vallen.”



 

Afgelopen zomer kreeg immunoloog Helen Leavis een patiënt binnen die duidelijk in levensgevaar was. “Hij kwam uit Polen, was voor in de twintig en werkte hier in een slachterij. Die man was doodziek. Zijn immuunsysteem was op hol geslagen en zonder behandeling zou hij zeker sterven.”

Het team schiet in actie, maar verder staat de man er alleen voor. Vanwege zijn ziekte heeft het uitzendbureau waarvoor hij werkte per direct zijn arbeidsovereenkomst stopgezet. En met het wegvallen van zijn arbeidsovereenkomst is de doodzieke man direct ook zijn huisvesting en zijn zorgverzekering verloren, want die zijn allemaal gekoppeld aan zijn arbeidscontract.

Nadat het leven van de man dagenlang aan een zijden draadje hangt, knapt hij door de intensieve behandeling langzaamaan weer op. Weken ligt hij op intensive care: zonder zorgverzekering en zonder perspectief. “Hij knapte wel op maar had vervolgens langdurige zorg nodig om te herstellen. We kunnen zo iemand niet zonder revalidatie wegsturen, maar geen enkel revalidatiecentrum neemt dat soort patiënten aan. We zaten in een impasse.”

Oproep

Ben jij zorgverlener en herken je je in dit verhaal? Of werk je zelf met arbeidsmigranten en zie jij waar het mis gaat in hun toegang tot zorg? Laat het ons weten.

Leavis, die de zorg voor de patiënt coördineerde, weet niet wat ze met de patiënt aanmoet. “Hij kon nergens heen. Dus hebben we met onze transferverpleegkundige en maatschappelijk werk van alles geprobeerd. We hebben ook een brief aan de gemeente geschreven met de vraag om mee te denken over een oplossing.”

Het uitzendbureau dat de man naar Nederland heeft gehaald, geeft niet thuis. Sinds de man ziek is geworden, voelen zij zich niet meer verantwoordelijk. Pas na wekenlang onderhandelen - de man ligt ondertussen nog steeds in het UMC Utrecht omdat hij nergens anders heen kan - draait de werkgever bij: “het ziekenhuis heeft er echt eindeloos achteraan gebeld voordat er een keer een belletje ging rinkelen dat deze man niet zomaar een beetje ziek was, maar levensbedreigend ziek. Toen heeft de werkgever uiteindelijk toch een onderkomen geregeld en de verzekering opnieuw betaald. Toen kon hij wel naar een revalidatiecentrum.”

Wake-up call

Voor Leavis is het een wake-up call: “Ik weet natuurlijk dat dit soort dingen gebeurt, maar nu gebeurde het op mijn afdeling. Deze man deed werk dat bijna niemand in Nederland wil doen. Je kunt niet zeggen: je moet voor ons het vuile werk opknappen en verder zoek je het maar uit hoe je het verder regelt als het mis gaat. Als maatschappij moeten we ervoor zorgen dat zij toegang hebben tot zorg. Dan kan je niet zeggen: ga maar terug naar Polen.”

Makers

Journalist

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.