TikTok-account SterkindeKeuken heeft video’s met alcohol erin verwijderd van haar kanaal. Dit gebeurde naar aanleiding van een publicatie van Pointer over de filmpjes van het account. Het leidde tot een sommatiebrief vanuit de alcoholmerken. 

De STIVA -de stichting die verantwoord alcoholgebruik promoot namens de alcoholsector- drong na een Pointer-uitzending bij SterkindeKeuken aan op het verwijderen van de alcoholvideo’s. Alcoholreclame is op radio en tv namelijk verboden voor negen uur ‘s avonds om kinderen te beschermen. Alcoholmerken willen daarom ook niet aangeprezen worden op TikTok, waar meer dan een miljoen Nederlandse kinderen zitten. 

Kruip hier in de huid van een tiener op TikTok: 

header vet alcohol

Wat ziet Noah (13) aan alcohol op TikTok?

De influencers achter het account SterkindeKeuken gingen in eerste instantie niet in op het verzoek van de STIVA. "Er is geen sprake van een betaalde samenwerking en dit heeft een negatieve impact op ons account”, lieten zij weten.

De alcoholmerken dreigden vervolgens met juridische stappen. Hierdoor ging SterkindeKeuken uiteindelijk toch overstag. Michael en Daniel Sterk, de broers achter het account laten aan Pointer weten: “Na herhaaldelijke dreiging met boetes en juridische stappen vanuit STIVA en haar advocatenkantoor, vroegen we ons af of we zin en tijd hadden om een rechtszaak te voeren. Het antwoord hierop was nee.”

Zuipvideo’s ook aanpakken



De STIVA is blij dat het account met 400.000 volgers de alcoholfilmpjes inmiddels toch verwijderd heeft. Maar hoe zit het met de tientallen andere alcoholvideo’s die de fictieve Noah van 13 jaar zag voor het onderzoek van Pointer naar alcohol op TikTok? Gaat de STIVA hen ook sommeren de content te verwijderen? “Dit is natuurlijk een heel intensief en ook wel kostbaar traject geweest”, laat directeur Peter de Wolf weten. “Maar het gaat ons ook helpen bij vervolgstappen. Of we die per influencer gaan aanpakken of dat we meer ‘hoog over’ dingen willen oplossen, moeten we nog zien.” 

STIVA heeft inmiddels ook overleg met TikTok en grote managementbureaus van influencers. De zorg van de alcoholmerken zit vooral in de ‘zuipvideo’s’ waarin veel drinken wordt verheerlijkt. De Wolf: ”Die willen we echt aanpakken en dat zou bijvoorbeeld kunnen via een ‘notice & takedownprocedure’ die we kunnen neerleggen bij TikTok. Er ligt nog genoeg werk voor ons, dat is wel duidelijk.”  

Benieuwd wat kinderen online zien aan alcohol en of ze het ook kunnen bestellen?

Hier zie je het in 25 minuten:

Wat zien tieners online aan alcohol?
26 min 18 s

Alcohol drinken leidt tot meer ongelukken, meer mishandeling, meer kanker, meer leverziektes en minder IQ-punten. Om jongeren te beschermen is het verboden om voor negen uur 's avonds alcoholreclames op televisie uit te zenden. Want zien drinken, doet drinken. Op sociale media kunnen ze echter de hele dag door van alles zien: van het 'shotje van de week' tot een Licor 43-taart en toffe drankchallenges met balletjes, autootjes en het 'atten' van bierflesjes. Alcohol kopen onder 18 blijkt daarnaast ook nog eens heel gemakkelijk. Hoe kan dit?

Of lees hier meer over het onderwerp:

‘Er gaan nog steeds zes kinderen per jaar dood aan alcoholintoxicatie’

Kinderarts: ‘Er gaan nog steeds zes kinderen per jaar dood aan alcoholintoxicatie’

Onze drinkcultuur moet veranderen, zeggen deze artsen.

Nederlandse tieners krijgen een dubbele boodschap over alcohol. Hoe ga je daarmee om als ouder?

Vijf alcoholtips voor ouders: ‘Let vooral op je tweede kind’

Alcohol is heel ongezond, maar ook heel normaal voor tieners. Hoe moet je daar als ouders nou mee omgaan?

Milou (12) laat alcohol bezorgen. Wordt ze gecontroleerd?

Kan Milou (12) alcohol bestellen bij flitsbezorgers?

Flitsbezorgers controleren maar zelden op leeftijd vertellen tieners ons. We nemen de proef op de som met Milou (12).

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.