Bijna 60 procent van de zonneparken in Nederland ligt op voormalig landbouwgrond. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Kadaster, die zondagavond bekend worden gemaakt in Pointer op NPO Radio1.  

Het Kadaster werkt aan een groot onderzoek naar de omvang van zonneparken en maakt in Pointer alvast een paar resultaten bekend. Het aantal zonneweides is de afgelopen paar jaar explosief gestegen. “Eind vorig jaar lagen er 563 zonneparken in Nederland die groter zijn dan 1.000 vierkante meter. In totaal gaat het om 3640 hectare. Dat is net iets minder dan Schiermonnikoog,” vertelt Martin Tillema, onderzoeker en expert energietransitie.

Zonneweides op landbouwgrond

De stijging van de omvang van zonneparken zorgt voor afname van de landbouwgrond. Maar de verhouding blijft al jaren hetzelfde. Ook in 2020 stelde het Kadaster vast dat 60 procent op voormalig landbouwgrond stond.

Het totále landbouwareaal waar zonneweides op liggen is echter nog steeds zeer beperkt. Tillema: “Nederland bestaat voor grofweg de helft uit landbouwgrond: 1,8 miljoen hectare. Van dat aantal staat nu op 2170 hectare een zonnepark. We praten dus over 0,12 procent van het totale landbouwareaal.”

Zonnepanelen

Zonneparken zijn slecht voor de lokale natuur, zeggen tegenstanders. Is dat echt zo?

In het land is veel weerstand tegen de aanleg van zonneparken, met name als deze gepland of gebouwd worden op landbouwgrond of weilanden. Dat is te horen in deze reportage die Pointer een paar weken geleden uitzond. Maar uit de nieuwste cijfers van het Kadaster blijkt dus dat dat weinig gebeurt.

Het Kadaster ziet grote verschillen tussen provincies. “Groningen en Drenthe hebben de grootste oppervlakte aan zonneparken, de provincies in het westen en in Limburg blijven achter.”

Begin juli publiceert het Kadaster het volledige onderzoeksrapport over de omvang van zonneparken in Nederland op hun website

Oproep zonnepanelen

De strijd om het dak: groene energie wint van dakterrassen in VVE-conflicten

'Mensen worden langzaam wakker en beseffen dat een dak iets waard is.'

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.