In het Gelderse dorp Hoog-Keppel is veel behoefte aan starterswoningen. Als er een stukje gemeentegrond vrijkomt wil de gemeente Bronckhorst samen met het dorp een woningplan opzetten. Maar van het meebeslissen komt weinig terecht. De wethouder schond de inspraakprocedure en er komen juist seniorenwoningen, zo meldt Omroep Gelderland.

Geen zin om te lezen? Luister hier onze uitzending:

ReportersNL: inspraak Gelders woonproject loopt uit op fiasco

Het dorp wordt vanaf juli 2020 betrokken bij de bouwplannen op de voormalige gemeentewerf en de oude basisschool van Hoog-Keppel. Om de inspraak goed te regelen zaten afgevaardigden van het dorp in de beoordelingscommissie die de woningplannen ging beoordelen. Ook konden buurtbewoners via een enquête meepraten. Hun wensen zouden randvoorwaarden moeten worden waar de bouwplannen aan moeten voldoen. Zo mogen de huizen niet te hoog zijn en moeten de monumentale bomen beschermd worden.

‘Monddood gemaakt’

Maar juist díe voorwaarden werden geschonden. Niet starterswoningen, maar juist een plan met hogere seniorenwoningen en het kappen van bomen krijgt de voorkeur; de wensen en voorwaarden van de buurt verdwijnen in de prullenbak.

ReportersNL

ReportersNL is de rubriek van Pointer op NPO Radio 1 over regionale onderzoeksjournalistiek. Met komende zondag 13 juni Meike Sjoer van Omroep Gelderland en hoogleraar bestuursrecht Raymond Schössels over inspraak bij gemeenteprojecten. Meer over ReportersNL.

ReportersNL

De gekozen plannen voorzien in achttien seniorenwoningen, waarvan twaalf appartementen, in het dorp van 475 inwoners. Omwonende Toon Kort is woedend en hij dient op persoonlijke titel een klacht in tegen de wethouder: “We zijn monddood gemaakt.”

‘Vaak verplicht nummer’

“Zo raken burgers teleurgesteld. Aanpassingen doen tijdens zo'n inspraakproces moet je als gemeente juist niet doen”, zegt hoogleraar bestuursrecht Raymond Schössels (Radboud Universiteit). Inspreken is vaak een verplicht onderdeel van omgevingsplannen, “maar inspraakprocedures worden door overheden nog te vaak gezien als een verplicht nummer. Neem het serieus”, aldus Schössels.

Wethouder Willem Buunk van de gemeente Bronckhorst erkent dat de inspraakprocedure beter had gekund. “Voortaan moeten we beter communiceren over de aanpassingen en wijzigingen die we aanbrengen. Dat hebben we onvoldoende gedaan”, zegt hij tegen Omroep Gelderland.

‘Stomverbaasd’

Uit onderzoek van de omroep blijkt dat de wethouder aan de rest van het college van burgemeesters en wethouders vertelt dat de dorpsraad enthousiast is over het uiteindelijke woningplan. Omroep Gelderland sprak met twintig betrokkenen en had inzage in interne stukken van de gemeente en de correspondentie met de leden van de beoordelingscommissie.

De correspondentie laat volgens de omroep ook zien dat het dorp helemaal niet tevreden was met het voorstel. “We waren stomverbaasd. Wij hadden duidelijk aangegeven teleurgesteld te zijn in het plan”, reageert Esther de Kruif van de dorpsraad bij Omroep Gelderland.

Volgens wethouder Buunk stemde de dorpsraad er wel degelijk mee in. Het inspraakproces opnieuw doen is volgens hem niet nodig. “Het is over het algemeen zorgvuldig gebeurd, en dan zou het overdoen van de procedure niet in verhouding zijn”, aldus Buunk. Hoogleraar Schössels: “Dit schuurt aan tegen onbehoorlijk bestuur. Als je dit resultaat boekt, moet je voor de spiegel durven gaan staan en zeggen: dit moet opnieuw.”

Te gast in de studio waren journalist Meike Sjoer van Omroep Gelderland en hoogleraar bestuursrecht Raymond Schlössels over inspraakprocedures.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.