Uit onderzoek van KRO-NCRV’s Pointer en het AD blijkt dat dubieuze zorgbedrijven en zogenaamde zorgcowboys nog steeds makkelijk wegkomen met het misbruik van zorggeld. PVV-Kamerlid René Claassen vraagt PVV-minister Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) welke concrete stappen zij onderneemt om deze fraude te stoppen.
Sinds 2019 publiceert Pointer over misbruik van zorggeld, maar het lijkt erop dat er nog niet genoeg gebeurt om zorgcowboys aan te pakken. Volgens Claassen wordt er jaarlijks voor ongeveer 10 miljard euro gefraudeerd. Hij is van mening dat zorgcowboys altijd een weg weten te vinden om megawinsten te maken en dat zij deze proberen te verbergen. Wat gaat Agema doen tegen deze zorgcowboys?
Ondertussen ontvangt het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) de laatste jaren minder meldingen van zorgfraude. De Algemene Rekenkamer stelt dat partijen soms te voorzichtig zijn met het uitwisselen van gegevens, omdat ze de privacywet AVG ‘scherper interpreteren’ dan nodig is. Claassen vraagt wat de minister gaat doen om de onderlinge uitwisseling van gegevens te bevorderen.
Nieuwe wet
Minister Agema reageert ondertussen op LinkedIn ook op ons onderzoek naar zorgcowboys. Daar schrijft ze het een schande te vinden dat er ‘graaiers’ zijn die misbruik maken van geld dat bedoeld is voor de zorg en patiënten. “Een nieuwe wet, de Wbsrz (Red: het wetsvoorstel 'bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg'), regelt vanaf 2025 met het Informatieknooppunt Zorgfraude (IKZ) en het waarschuwingsregister dat we fraudeurs beter kunnen opsporen en aanpakken”, schrijft ze. We wachten nog op antwoord op de Kamervragen van haar partijgenoot.
Bekijk hieronder onze uitzending over zorgcowboys: