"Ah daar zijn de spandoeken al! Nee, niet nu al!” Weidevogels en woningkrapte maakten dinsdagavond de tongen los bij de aftrap van de Pointer meet-up in Leeuwarden.

"Friesland moet zijn succesverhaal zelf vertellen,” zegt Marijn Molema. Hij is bijzonder hoogleraar Regionale Vitaliteit & Dynamiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoeker bij het Planbureau Fryslân. Hij zei het dinsdagavond in dbieb in Leeuwarden, waar het startschot klonk van een vierweekse ‘inloopredactie’ van onderzoeksprogramma Pointer (KRO-NCRV).

Journalisten van het programma houden de komende weken open huis in een leegstaand winkelpand aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden. Iedereen mag langskomen met tips en onderzoeksideeën. Die worden dan mogelijk verwerkt in radio- en televisiereportages en in artikelen in de Leeuwarder Courant.

Kloof

Tijdens de aftrap in dbieb ging het vooral over wonen en weidevogels, twee onderwerpen die geregeld in elkaars vaarwater zitten. De zaal was voor een belangrijk deel gevuld met politici en tegenstanders van de woningbouw bij weidevogelgebied Hounspolder ten zuiden van Goutum. Presentator Herman van der Zandt had zijn introductie nog nauwelijks uitgesproken of de eerste spandoeken gingen al omhoog met daarop scherpe teksten over het treurige lot van weidevogels. "Nee, niet nu al!” klonk het met een glimlach. Molema vertelde over de door hem zo vaak onderzochte kloof tussen het platteland en de Randstad, waarvan hij het bestaan zelf overigens ontkent. "Geen nuttig frame. Friesland moet zelf zijn succesverhaal vertellen.”

Weidevogels

Pointer pop-up: moeten weidevogels wijken voor woningen?

Openluchtmuseum

Het ging over woningbouw, en of de 20.000 woningen die Fryslân bij het Rijk heeft ‘aangemeld’ nu veel of weinig is. Te weinig, zei statenlid Martijn Brands (VVD). "Er spreekt weinig ambitie uit. Ik gun Friesland meer dan het zijn van een openluchtmuseum.” En waarom wordt er niet meer werk gemaakt van nieuwe sociale woningbouw, klonk het vanuit de zaal.

De wangen in de zaal en op het podium kleurden pas echt rood toen het over de weidevogels ging. Vliegende symbolen van de kracht van Friesland zijn het, als je het weidevogelprofessor Jos Hooijmeijer van de Rijksuniversiteit Groningen vraagt. Al wordt hun kracht danig op de proef gesteld in een "landschap waar we een optimaal productielandschap van hebben gemaakt.”

Pointer Pop-up Leeuwarden

Pointer Pop-up redactie doet onderzoek in Leeuwarden

Klopt het idee dat de randstad veel investeringen krijgt, terwijl de regio er bekaaid vanaf komt? Onze pop-up redactie onderzoekt welke kwesties er in Friesland spelen.

Relatietherapie tussen mens en grutto

Er is eigenlijk relatietherapie nodig tussen de mens en de grutto, bepleitte Leeuwarder Courant-journalist Jantien de Boer. Want als het over grutto’s gaat is het allemaal zo zakelijk en platgeslagen, met compensatiegebieden en programma’s en wat niet meer. Ze verklapte dat Hooijmeijer haar ooit had toevertrouwd dat hij liever het Rijksmuseum in vlammen ziet opgaan dan dat de natuur kopje onder gaat.

Ouders leren hun kinderen tegenwoordig niet meer het verschil tussen een mus en een mees.

Bert van Geel

Meester Bert alias ‘Bert Natuur’, in het dagelijks leven Bert van Geel, zorgde voor een daverende uitsmijter over hoe ouders hun kinderen tegenwoordig niet meer het verschil tussen een mus en een mees leren. "Terwijl Freek Vonk een held is. Maar dat zijn allemaal dieren van ver weg.” En dus zou het goed zijn, concludeerde Van der Zandt, als Vonk zich eens vaker door een scholekster zou laten bijten.

Vurige discussies en pleidooien

Pointer hoopt de komende tijd vaker op vurige discussies en pleidooien in de ‘pop-up-redactie’ aan de Wirdumerdijk, zegt journalist Ids Nicolai van het programma. „Dan gaan we daar mooie verhalen van maken.” De redactie is tot en met 9 maart van woensdag tot en met zaterdag geopend van tien tot zes. Iedereen is welkom.

Makers

Journalist Leeuwarder Courant

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.