Voor ons onderzoek naar slecht beveiligde online camera's hebben we maandenlang de exacte locaties van deze beelden gezocht. Met slechts een internetverbinding en wat handige zoektechnieken kun je vaak een heel eind komen. Om dat te bewijzen, hebben we via Twitter een zoekopdracht uitgezet. En binnen 24 uur kregen we maar liefst vier verschillende manieren om tot de oplossing te komen. We hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet.

Heel gedetailleerd en specifiek naar foto's en video’s kijken wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast in onderzoeksjournalistiek. Met name het onderzoekscollectief Bellingcat heeft hier een belangrijke rol in gespeeld: in hun onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 hebben journalisten honderden foto’s en video's zeer nauwkeurig bekeken en zijn de locaties van deze beelden ontdekt. Deze onderzoekstechniek kun je voor talloze andere onderwerpen inzetten, waaronder ons onderzoek naar slecht beveiligde camera's.

Iedereen kan bijdragen aan zulke zoekopdrachten, omdat de tools openbaar zijn. En zodra je het antwoord vindt, kun je heel duidelijk verwijzen naar je bronnen. Dat hebben we getest door de volgende zoekopdracht uit te zetten:

Wij wisten het antwoord op deze vragen al, maar waren erg benieuwd naar jullie oplossingen. Binnen een dag wisten jullie deze locatie op vier interessante manieren te vinden, en wist iemand onze extra vraag goed te beantwoorden

Oplossing 1: Zadkine

Begin met dit soort onderzoeken altijd met de eenvoudigste methode: zoek op herkenbare punten, zoals bedrijfsnamen. In deze zoekopdracht staat Zadkine duidelijk op de gevel van het gebouw. Googlen op die naam brengt je al snel in Rotterdam. Je bent in ieder geval in de juiste stad aangekomen

Misschien was het je al opgevallen dat de foto voor deze zoekopdracht behoorlijk oud is. Het opleidingsinstituut Zadkine is ook al een tijdje niet meer op dit adres gevestigd. Maar toevallig staat een van hun huidige vestigingen een straat verderop. Als je alle vestigingen van Zadkine via Google Streetview bezoekt en door de buurt loopt, dan kom je net als deze lezer op het exacte adres uit: op de hoek van de Vijverhofstraat en Teilingerstraat in Rotterdam

Hoe kun je alsnog verifiëren dat Zadkine op die locatie zat? Google Streetview heeft een functie om oude straatfoto’s terug te kijken. Als je naar 2009 teruggaat, zie je de naam van Zadkine weer op het gebouw staat.

Oplossing 2: Parkeerplekken

Naast de naam Zadkine valt nog een ding op: de parkeerplekken. Lezers met oog voor detail hebben het nummer 267 gezien en weten dat ze via die parkeerplek het adres kunnen achterhalen.

Uiteindelijk kun je via de een oud raadsbesluit over deze parkeerplekken het gebied vinden. Je komt daarmee op de Teilingerstraat uit: even door Streetview rondlopen en je bent op het juiste adres.

Oplossing 3: Zoek op afbeelding

Een andere slimme zoektechniek is 'reversed image search': zet je afbeelding in een zoekmachine en vindt afbeeldingen die er op lijken. Verschillende zoekmachines geven verschillende resultaten, omdat zij op andere manieren naar afbeeldingen kijken. Het meest betrouwbare resultaat krijg je vaak via de Russische zoekmachine Yandex.

Hier vind je de zoekresultaten van onze afbeelding. Wil je dit zelf snel en efficiënt doen? Via de Google Chrome plugin RevEye kun je een afbeelding online selecteren en opzoeken.

Oplossing 4: Het geheugen

En soms kun je met stom geluk ook een locatie vinden: iemand die in de buurt van deze locatie woont, herkent dit natuurlijk direct. Dat is ook de reden dat het loont om deze zoekopdrachten uit te zetten onder onze lezers. Mochten de bovenstaande zoekopdrachten niets opleveren, dan kun je via een groot bereik soms de oplossing vinden.

Extra vraag: Link met beveiligingscamera’s

Deze zoekopdracht had nog een extra vraag, namelijk de link met beveiligingscamera’s. Een lastige, maar Rogier Luiten wist de code te kraken.

Via Google Books zocht hij op het adres, specifiek de Vijverhofstraat. Vervolgens vind je oude krantenadvertenties en boeken waarin de Vijverhofstraat 47 gekoppeld wordt aan het beveiligingsbedrijf EPS/ADT.

Ook via het krantenarchief Delpher kun je zoeken op deze straatnaam in combinatie met 'beveiliging'. Dat levert advertenties van EPS/ADT op zo vroeg als 1968. Dit bedrijf heeft hoogstwaarschijnlijk de beveiligingscamera in Nederland geïntroduceerd. In dit draadje kun je iets meer lezen over de geschiedenis van dit bedrijf.

Wil je vaker dit soort zoekopdrachten uitvoeren? Volg dan ons Twitter-account @pointer_kroncrv. We gaan de aankomende tijd vaker jouw hulp vragen voor locaties van slecht beveiligde camera’s. Met jouw hulp kunnen we de eigenaren achterhalen.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.