Paden van Natuurmonumenten aangelegd met plastic vervuild bouwpuin

Om wandelpaden in natuurgebieden te verstevigen, heeft Natuurmonumenten gebruik gemaakt van menggranulaat, vervuild bouwpuin met plastic afval. Het gaat om paden in het natuurherstelgebied Marker Wadden en in Natura-2000 gebieden, blijkt uit onderzoek van journalistiek platform Pointer (KRO-NCRV). En dat terwijl plastic schadelijke gevolgen kan hebben voor de natuur.

“Natuurgebieden proberen we schoon te houden, daar moet juist geen bouwafval met plastic terechtkomen”, zegt Auke-Florian Hiemstra (Naturalis Biodiversity Center). Hij is bioloog en onderzoekt de gevaren van plastic op vogels. “Vogels zien plastic aan voor voedsel of ze gebruiken het om nesten mee te bouwen. Plastic draden, stroken of ringen, daar kunnen ze gemakkelijk in verstrikken.”



Vogelparadijs

Toch heeft Natuurmonumenten de afgelopen jaren dit met plastic verontreinigde bouwpuin meerdere keren ingezet om paden te verstevigen. Op de Marker Wadden in het Markermeer bijvoorbeeld, waar met slib, klei en zand vijf nieuwe eilanden zijn gevormd met als doel de biodiversiteit te stimuleren en een vogelparadijs te creëren. Het is één van de grootste natuurherstelprojecten in West-Europa.



Hoewel de paden ruim 5 jaar geleden zijn aangelegd, ligt er vandaag de dag nog steeds bouwafval op en langs de paden, zoals afgebrokkelde pvc-buis, deeltjes van kunststofleidingen en stekkers.

Bioloog Auke-Florian Hiemstra doet onderzoek hoe schadelijk plastic is voor vogels

Bioloog: ‘Wandelpaden in de natuur moet je niet aanleggen met plastic afval’

Wandelpaden in het bos, de duinen of langs rivieren zijn soms verstevigd met een ondergrond van hergebruikt bouwafval met plastics.

Natuurmonumenten geeft aan dat ze een fout hebben gemaakt en dat plastic inderdaad niet thuishoort in de natuur. “We hebben menggranulaat gebruikt vanuit het idee van circulariteit, het hergebruiken van afval”, reageert Roel Posthoorn, projectleider Marker Wadden van Natuurmonumenten. Het is een dilemma volgens hem: “Voor betonwegen graven ze bergen af voor het cement, schelpen halen ze uit de Waddenzee. Iedere oplossing heeft wel een nadeel.”

Het vermalen bouwpuin mag maximaal 1 procent vervuiling zoals plastic afval bevatten. Het gebruik ervan is wettelijk toegestaan, ook in natuurgebieden, hoewel producenten van dit menggranulaat afraden om het hier te gebruiken.

We hebben menggranulaat gebruikt vanuit het idee van circulariteit, het hergebruiken van afval

Roel Posthoorn, projectleider Marker Wadden van Natuurmonumenten.

Ook bij de Limburgse Mookerheide heeft Natuurmonumenten dit vervuilde bouwpuin ingezet. Zelfs in beschermde Natura 2000-gebieden, bij de Zuid-Hollandse Duinen van Goeree en het Drentse Dwingelderveld, is de afgelopen weken bouwpuin gevonden langs de paden. Het gaat om resten montagekit, tiewraps en deeltjes van plastic buizen.



Schonere variant

“Het is geen goed idee om plastic deeltjes op wandelpaden toe te passen, want ze kunnen zich verspreiden in het milieu”, zegt Susanne Waaijers-van der Loop, onderzoeker bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM roept op om geen plastic afval in de natuur te werpen. Want plastic vergaat bijna niet. Het brokkelt af tot microscopisch kleine deeltjes: microplastics, dat zijn kunststofdeeltjes tot 5 millimeter, en uiteindelijk zelfs tot nanoplastics die nog kleiner zijn.

Microplastics in de bodem

RIVM: ‘Zorgelijk dat we niet weten hoeveel (micro)plastics er in de bodem zitten’

Stukken afgebrokkelde pvc-buis, zwarte tie wraps, slierten montagekit: wie goed kijkt, vindt op Nederlandse wandelpaden soms aardig wat bouwafval.

“Op de Marker Wadden gaan we het menggranulaat niet meer gebruiken”, zegt Posthoorn. Als Natuurmonumenten het bouwpuin elders wel gebruikt, wil de natuurorganisatie overgaan op een schonere variant met 0,1 procent vervuiling.

Eerder dit jaar kondigde Staatsbosbeheer ook aan over te stappen op dit schonere granulaat. Dit naar aanleiding van een eerdere tv-uitzending van Pointer.

Bekijk hier onze uitzending over wandelpaden van Natuurmonumenten vol plastic.

Kom je ook plastic afval tegen in de natuur?

Heb je vermoedens dat er vervuild bouwpuin ligt in de natuur? Kom je plastic tegen op plekken waar het niet thuishoort? Of zie je plastic afval in de natuur dat niet wordt opgeruimd? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Makers

Verslaggever

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.