Volgens Hoorens is de omzet van illegale drugsmarkten als Dreammarket en Wallstreet de afgelopen jaren enorm gegroeid. "Tussen 2013 en 2016 is het aantal advertenties verdubbeld, het aantal transacties verdriedubbeld en de omzet verzesvoudigd.
Cybercrime-onderzoeker Rolf van Wegberg van TNO: "Bijna 17 procent van het drugsaanbod van de grootse online drugsmarkt, Dreammarket, bevatte in 2017 Dutch branding." Dat zijn advertenties waarin reclame wordt gemaakt voor Nederlandse drugs.
Politie slaat terug
De politie sluit de ene na de andere online drugsmarktplaats. De Nederlandse politie rolde in 2017 drugssite Hansa op, en vorige maand arresteerde de Duitse politie met behulp van de Nederlandse politie de eigenaren van de markplaats Wallstreet en haalde de website offline. Darkwebgebruikers zien zich gedwongen nieuwe manieren te verzinnen om drugs te kunnen blijven verkopen. Zo stijgt het aantal single vendor shops (drugswinkels die niet van een centrale marktplaats gebruik maken)
Onderzoeker Rolf van Wegberg: : "Je ziet dat verkopers niet perse op Dreammarket handelen, maar er actief zijn om hun eigen waar aan te prijzen. Ze beginnen dus eigenlijk een soort van ZZP-winkeltje. In een willekeurige week begin 2019 telden we alleen al 54 nieuwe ZZP-winkeltjes."
Drugsmarkt groeit nog steeds
Maar desondanks groeit de drugsverkoop op het Darkweb. "Kopers geven aan dat ze grote hoeveelheden drugs via Dreammarket inkopen. Die verkopen ze vervolgens door in kleine hoeveelheden aan gebruikers. Niet op Dreammarket, maar in de fysieke wereld. Dat is een hele interessante bevinding omdat de hypothese vaak is dat de online en de offline markt vrij gescheiden van elkaar zijn. Online handelaren zijn natuurlijk directe concurrenten van de huidig groeperingen in Nederland die in de fysieke wereld bezig zijn om grote hoeveelheden drugs van plaats A naar plaats B te krijgen."
Overigens is Dreammarket sinds maart offline: de eigenaren zeggen te gaan verhuizen.