Het Ministerie van Justitie en Veiligheid sloeg hulp bij het opvangen van kinderen en kwetsbare asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel af. Stichting INLIA bood sinds juni meerdere keren aan om die mensen op te vangen. Omdat die hulp geweigerd werd, sliepen kinderen en kwetsbare asielzoekers alsnog buiten. Het Ministerie bood excuses aan. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer.



Luister naar de reportage van Benjamin de Bruijn:

De gecreëerde opvangcrisis in Ter Apel

INLIA is een stichting die vluchtelingen in nood helpt. Directeur John van Tilborg: “We hebben bij herhaling aangeboden om kwetsbare asielzoekers op te vangen. We hadden bedden gereserveerd in kerken rond Ter Apel, maar daar is geen gebruik van gemaakt. Het Ministerie heeft daar later excuses voor aangeboden, want er lagen zwangere vrouwen en kinderen buiten. Dat had nooit mogen gebeuren.”

Het Ministerie erkent dat ze de hulp hebben afgeslagen en daarvoor hun excuses hebben aangeboden. Een woordvoerder laat weten dat het Centraal Orgaan Asielopvang (COA) intussen goed samenwerkt met Stichting INLIA en dat ‘het aanbod van INLIA van grote waarde is’. Waarom het Ministerie de hulp afsloeg blijft onduidelijk.

Ter Apel

Ahmad is na 21 dagen eindelijk binnen in Ter Apel: “Ik heb 2 dagen achter elkaar geslapen”

Verslaggever Benjamin de Bruijn was anderhalve week in Ter Apel en schreef op wat hij zag.

Het COA hanteert een voorrangssysteem voor kinderen en kwetsbare asielzoekers, maar bevestigde, na berichtgeving van NU.nl, op 16 augustus nog dat vrouwen en kinderen buiten hadden geslapen in Ter Apel.

Op zondag 28 augustus lukte het voor het eerst in weken om alle mensen die buiten sliepen in Ter Apel een plek te geven in de noodopvang. De burgemeester van Groningen en voorzitter van de veiligheidsregio Koen Schuiling deed bij de opvang alsnog een beroep op INLIA. De stichting vangt nu zo’n 400 asielzoekers op.

Crisis had voorkomen kunnen worden

De opvangcrisis in Ter Apel had volgens onderzoeker Carolus Grütters (Radboud Universiteit) voorkomen kunnen worden. Grütters is gespecialiseerd in migratie- en asielrecht. Hij wijst op het gebrek aan reservecapaciteit in de opvang. “Kijk naar de wetenschap en de adviezen van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ, red.), die zeggen allemaal: dit is een probleem dat op ons afkomt. Het is kletskoek dat de politiek zegt dat deze crisis ons overvalt.”

“En dat ze naarstig hebben gezocht naar oplossing, is ook maar half waar. Die nieuwe oplossingen moesten namelijk minimaal 300, 400 bedden bieden”, zegt Grütters. “Terwijl je beter de opvang zou kunnen verdelen over alle gemeenten in Nederland. Dat betekent dat je overal – kleinschalig – opvangplekken hebt.”

Dit weekend sliepen opnieuw mensen buiten in Ter Apel. Zondag 11 september om 19.00 uur gaat Pointer op NPO Radio 1 uitgebreid in op de situatie in Ter Apel.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.