D66 wil duidelijkheid over het verwijderen van de omstreden antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky bij de rijksoverheid. Nu is niet zeker over die omstreden software ook echt overal is verwijderd. En dat terwijl het kabinet vorig jaar al besloot geen gebruik meer van de antivirussoftware van Kaspersky te maken uit vrees voor Russische spionage.
Na de aankondiging van die maatregel blijkt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken nog geen bevestiging heeft ontvangen dat alle software op de servers bij de rijksoverheid is verdwenen. Uit een reactie op het Wob-verzoek van Reporter Radio laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat er ‘geen informatie beschikbaar is of de software volledig is uitgefaseerd’.
Luister naar onze radio-uitzending:
Kafkaësk rond Kaspersky
Blinddoek
Maar op vervolgvragen laat het ministerie vervolgens weten dat dit wél bekend is, maar niet is vrijgegeven in de Wob-procedure. Volgens D66 Kamerlid Kees Verhoeven spreekt het ministerie zich daarmee tegen. “Ik vind het zorgelijk dat niemand precies weet hoe het precies zit. Het draait hier om wat wel en niet in onze vitale infrastructuur zit. Als je als overheid dat echt niet weet, ben je met een blinddoek op maatregelen aan het nemen om jezelf veilig te stellen.”
Kaspersky heeft de beschuldigingen van Russische invloed altijd ontkend. Daarnaast zegt het bedrijf niet verbaasd te zijn dat de rijksoverheid geen inzage kan geven in de status van de uitfasering van de software. “Volgens onze eigen bedrijfsinformatie hebben wij nooit antivirussoftware geleverd aan de Rijksoverheid. Als er niets is geleverd, kan er ook geen sprake zijn van uitfasering.”
Spierballentaal
Volgens het ministerie zijn die contracten er wel. Kees Verhoeven (D66) gaat het ministerie nu vragen om inzage in de contracten, waaruit zou blijken dat Kaspersky toch antivirussoftware aan de rijksoverheid heeft geleverd. “Er is met veel spierballentaal gezegd dat Kaspersky geweerd zou worden. Het zou dan ook heel raar zijn als het er toch niet is.”
In Europa wordt verschillend gedacht over het gebruik van de antivirussoftware van Kaspersky. Zowel in Nederland en Engeland wordt geadviseerd om in sectoren die cruciaal zijn voor de staatsveiligheid de software niet te gebruiken. Volgens de Belgische en Duitse autoriteiten bestaat er geen veiligheidsrisico bij het gebruik van Kaspersky