Pointer zoekt mensen met een ‘lifestyle-verzekering’. In ruil voor gezonder leven of voorzichtiger rijden – bijgehouden in een app – krijg je korting op je verzekering. Sinds een aantal jaar bieden verschillende maatschappijen zo’n verzekering aan en het gebruik ervan groeit. Heb jij een lifestyle-verzekering? Laat ons weten hoe het bevalt!
De verzekering ASR Vitality kent bijvoorbeeld zo’n 45.000 gebruikers. Zij hebben de app gedownload, gezondheidsvragen beantwoord en krijgen dan weekdoelen. Gebruikers kunnen punten verdienen door veel stappen te zetten, of bijvoorbeeld een half uur te sporten met een hartslagmeter. Als ze hun doelen halen, krijgen gebruikers kado’s, of geld terug van hun zorgverzekering. Ook Menzis heeft een soortgelijke verzekering en de ANWB heeft een verzekering waarbij het rijgedrag van de verzekerde via een app wordt bijgehouden. Veiliger rijden betekent tot 30 procent korting op de premie.
Gezondheidswinst vs privacy en solidariteit?
Het bijhouden van dit soort bijzondere persoonsgegevens – bij sommige verzekeringen kun je ook je bloeddruk en taille-omvang doorgeven – en het delen ervan met verzekeraars roept ook direct vragen op. Is de privacy van de verzekerden wel gewaarborgd? En wat gebeurt er met de solidariteit die normaal de basis vormt voor een verzekering? Worden dit soort lifestyleverzekeringen dé keuze voor toch al gezonde mensen? Aan de andere kant: de zorgkosten blijven stijgen en het stimuleren en belonen van gezond gedrag is misschien wel onvermijdbaar.