Inge kreeg na haar scheiding geen urgentieverklaring, nu is ze thuisloos en woont ze met haar drie kinderen illegaal in een vakantiehuisje. “Ik kan geen kindgebonden budget aanvragen voor alleenstaande ouders. Ik kan het goed gebruiken, ik heb er recht op maar zonder adres kan ik het niet aanvragen.”

“Scheiden is per definitie geen reden voor een urgentieverklaring, en daar gaat heel veel mis”, zegt Inge uit Zoetermeer. We spreken haar voor ons onderzoek naar problemen op de woningmarkt. Inge is ruim een half jaar geleden gescheiden, vervolgens was ze ‘thuisloos’ en stond ze met haar drie kinderen ‘op straat’.

Vakantiehuisje

Gelukkig slaagde ze er tot nu toe telkens nog in tijdelijk onderdak te vinden. Zo logeerde ze bij haar moeder, verbleef ze in een hotel en zit ze nu in een vakantiewoning.

Dorien en Inge zoeken wanhopig naar een sociale huurwoning

Krijgen van sociale huurwoning bijna onmogelijk: 'Ik ben niet gewild'

Duizenden mensen in Nederland wachten jarenlang tevergeefs op een sociale huurwoning.

Dat laatste is illegaal en het huisje heeft ook geen officieel adres. Maar het geeft haar en de kinderen rust nadat ze maandenlang overal en nergens woonden. “Om voor mijn kinderen te zorgen, moet ik de regels overtreden terwijl ik het liever niet doe”, legt Inge uit.

Met spoed een betaalbaar onderkomen vinden in tijden van woningnood lijkt voor velen een onmogelijk opgave. Zo ook in Zoetermeer duurt het jaren. Inge droomt van een eengezinswoning met 3 slaapkamers (“dan slapen de jongens op 1 kamer”) in een kindvriendelijke wijk, dan loopt de wachttijd al gauw op tot 16 jaar.

Lange wachttijd voor sociale huur in Den Haag

Op zoek naar sociale huurwoning: ‘Het is wachten op het winnen van de loterij’

Dorien woont al jaren in een Haagse sociale huurwoning van 50 vierkante meter. Inmiddels heeft ze twee dochters en wil ze graag een woning met een extra slaapkamer. Maar ze...

Zelfs als Inge met iets minder genoegen neemt, is ze nog lang niet aan de beurt. “Van de week heb ik gereageerd op een huis: 2 slaapkamers, 8 hoog: 7 jaar wachttijd”, legt ze uit. “Mijn jongste is nu 3 jaar: die is dan bijna zijn hele basisschooltijd thuisloos, en mijn andere 2 kinderen sowieso de rest van hun middelbareschooltijd. Dat is toch een ondraaglijke gedachte?”

Geen voorrang

Voorheen kregen mensen die uit een scheiding kwamen en met spoed op zoek waren naar een woning voorrang via een urgentieverklaring. Gemeenten verstrekken nog steeds dit soort urgentieverklaringen, bijvoorbeeld als iemand vanuit de GGZ, maatschappelijke opvang of detentie komt en dringend een woning nodig heeft. Maar na een scheiding kom je in de meeste gemeenten niet meer in aanmerking voor zo’n verklaring.

Ik kan geen kindgebonden budget aanvragen

Inge uit Zoetermeer

Hoewel Inge vindt dat niet iedereen na een scheiding een urgentieverklaring zou moeten krijgen, steekt het haar dat het nu per definitie niet zo is in Zoetermeer. “Scheidingen kunnen heel goed verlopen. Maar ze kunnen ook heel slecht verlopen. Dan zit er altijd een verhaal achter, waardoor het gewoon niet mogelijk is om langer bij elkaar in huis te wonen. Zeker als er kinderen mee gemoeid zijn”, zegt Inge. “Ik vind niet dat je kunt zeggen: scheiding is per definitie geen urgentie.”

Dat Inge geen vast woonadres heeft, brengt ook praktische bezwaren met zich mee. De kinderbijslag loopt via haar ex-partner, omdat de kinderen nog op zijn adres ingeschreven staan. Maar omdat Inge geen eigen adres heeft, mist ze sommige toeslagen. “Ik kan geen een kindgebonden budget aanvragen voor alleenstaande ouders. Ik kan het goed gebruiken en ik heb er recht op maar zonder adres kan ik het niet aanvragen.”

Bekijk onze uitzending:

Eindeloos wachten op een sociale huurwoning

Help! Ik zoek een huurwoning

Ben je met spoed op zoek naar een woning?

Ben je dringend op zoek naar een (sociale) huurwoning, bijvoorbeeld omdat je net gescheiden bent? Verblijf je op een tijdelijk adres en lukt het je niet om een woning te krijgen? Zit je erg omhoog en krijg je geen urgentie? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Makers

Verslaggever

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.