Monique uit Ede is dringend op zoek naar een betaalbare woning. Door inkomensverlies en toenemende huurlasten kan ze nauwelijks de huur meer ophoesten. Voor een hypotheek komt ze niet in aanmerking vanwege haar arbeidsongeschiktheidsuitkering. Maar een huis kopen via de woningcorporatie, die soms koopwoningen aanbiedt, lijkt ook uitgesloten. “Ik zit echt klem.”
We spreken Monique voor ons onderzoek naar woonproblemen. “Ik had een vaste baan bij een uitzendbureau en ik was bezig met een marketingopleiding, toen ik door een auto-ongeluk een whiplash kreeg”, vertelt ze. Uitkeringsinstantie UWV keurde haar voor 80 tot 100 procent af en keerde haar de zogeheten WIA WGA-uitkering toe. “Op papier betekent dit dat ik ooit nog eens aan de slag zou kunnen. Maar in feite ben ik eigenlijk volledig afgekeurd.”
Schrikbarend hoog
Monique, die samenwoont met haar man, komt niet in aanmerking voor sociale huur omdat het inkomen van haar partner te hoog is. Daarom huren ze via een vastgoedpartij. Ze betalen ruim 1000 euro voor hun benedenwoning. “We verwachten dat de huur binnenkort weer omhoog gaat”, aldus Monique die de huren jaarlijks ziet stijgen. Ze klaagt bovendien over de ongemakken van het huis: “Je tocht hier weg in huis en het is erg slecht onderhouden.”
Maar een ander huur- of koophuis vinden is niet gemakkelijk, ondervindt ze. “De huizenprijzen zijn schrikbarend hoog.”
Omdat Monique vanwege haar uitkering geen aanspraak kan maken op een hypotheek, iets dat ze onlangs te horen kreeg van haar bank, wilde ze via de woningcorporatie een huis proberen te kopen via de koopgarant-regeling (eerder maakten we deze uitzending over de koopgarant-regeling). Dat betekent dat je voor een woning een lagere prijs betaalt dan de marktwaarde, een zogenaamde koperskorting. Zo kan een corporatie woningzoekenden met een kleiner budget helpen aan een koopwoning. Als je weer wilt verhuizen, verkoop je de woning aan de woningcorporatie die de eerder gegeven korting dan weer verrekent.
Sociaal huren mag ik niet, gewoon huren kan ik niet, en kopen ook niet.
Maar ook dat bleek een dood spoor. “Bij de bank zien ze mijn uitkering niet als inkomen, terwijl de woningcorporatie dit wel doet”, zegt Monique. “Dus komen we ook niet in aanmerking voor deze corporatiewoningen.”
“Ik ben bang dat ik binnenkort met grote schulden opgescheept zit”, vervolgt ze. “Sociaal huren mag ik niet, gewoon huren kan ik niet, en kopen ook niet. Ik zit echt klem.”
Koopwoningen van woningcorporaties: minder naar starters, meer naar investeerders
Woningcorporaties verkopen zo’n 12 procent van het totaal aantal verkochte woningen, blijkt uit onderzoek van het Kadaster. In 2020 verkochten woningcorporaties 18.000 woningen. Dat is meer dan in 2019, toen werden er ruim 11.000 woningen verkocht. Ook verkopen woningcorporaties steeds minder vaak aan starters. Dat aandeel daalde tussen 2019 en 2020 met 17 procent.