Prostitutie is in Nederland al meer dan 20 jaar legaal, maar het wordt nog steeds niet gezien als een ‘normaal’ beroep. Als sekswerker word je anders behandeld dan mensen met een andere baan. Voor een nieuw onderzoek zijn we op zoek naar sekswerkers die hun ervaringen hierover met ons willen delen.
Het openen van een zakelijke rekening, het afsluiten van verzekeringen, of het in gebruik nemen van een pinautomaat: als je als zzp’er aan de slag gaat zijn deze dingen meestal makkelijk te regelen. Maar als je in de seksindustrie werkt heb je vaak een probleem. Nog altijd weigeren veel banken en andere instellingen sekswerkers. De industrie wordt als ‘te risicovol’ beschouwd. Dit brengt sekswerkers, die in Nederland een legaal beroep uitoefenen, in een kwetsbare positie.
Door bijvoorbeeld geen zakelijke rekening te hebben moeten sekswerken of cash geld aannemen of het geld laten overmaken naar een privérekening gekoppeld aan hun eigen naam. Veel sekswerkers willen liever onder een andere naam werken, omdat het werk gevaarlijk kan zijn. Uit onderzoek van belangenvereniging PROUD en Soa Aids Nederland uit 2018 blijkt dat bijna alle sekswerkers wel eens met geweld, pesterijen en intimidatie te maken hebben. Bovendien laten veel sekswerkers weten last te hebben van het stigma dat op het werk zit. We horen dat dit vergaande gevolgen kan hebben, zoals huurbazen die sekswerkers op straat zetten als ze erachter komen wat hun beroep is.
Onduidelijke regels
Bovendien is de wet- en regelgeving complex. Elke gemeente kan andere regels hebben over welke vormen van prostitutie wel of niet zijn toegestaan. Daardoor is er een lappendeken van verschillende wetgeving in Nederland. In sommige gemeenten mag je 18 zijn om als sekswerker aan de slag te gaan, in andere 21. In bepaalde gemeenten mag je geen onveilige seks aanbieden en in andere weer wel. En het is niet altijd duidelijk of je als zelfstandig sekswerker een vergunning moet hebben om legaal aan de slag te gaan.
Heb jij als sekswerker moeite met het begrijpen van de regels in jouw gemeente? Of ben je er wel eens door in de problemen gekomen? Wat doet dit met je vertrouwen in overheidsinstanties of de politie? We komen graag met je in contact.