Wie een goed energielabel heeft kan alsnog hoge stookkosten krijgen. Grote kieren tellen bijvoorbeeld niet mee voor het energielabel. Omdat de overheid er vanuit gaat dat het label wél iets zegt over je stookkosten, komen bewoners in de problemen.
Dit laten huurders en corporaties weten na vragen van Pointer.
Energielabels zijn in korte tijd erg belangrijk geworden. Ze tellen mee voor de hoogte van de hypotheek, de hoogte van de huur. En ze bepalen wanneer je aan de beurt bent voor verduurzaming. Zo worden huurwoningen met een label A tot en met D later opgeknapt dan huizen met slechtere labels. In de tussentijd betalen huurders hoge stookkosten.
Hoog scoren door zonnepanelen
Het idee is dat iemand in met een goed energielabel, zoals A, minder kwijt is aan stookkosten dan iemand met een huis met label E. Maar in de praktijk hoeft dit niet zo te zijn. “We zien dat er soms flinke verschillen zitten tussen het werkelijke energiegebruik en wat je zou verwachten op basis van het label”, laat de koepel van corporaties Aedes weten.
Zo kan een voordeur niet meer goed sluiten, het dubbelglas kan al 40 jaar oud zijn en de isolatie in de muren is weggezakt. Daardoor stijgen de stookkosten, terwijl het label hetzelfde blijft. Vele huurders deden hierover hun beklag bij Pointer.
Ook stijgt een label als er zonnepanelen op het dak komen of bewoners worden aangesloten op stadsverwarming. “Terwijl dat voor de warmte niet uitmaakt. Je hebt nog steeds evenveel warmte nodig”, zegt Luuk Oosterbaan, regisseur verduurzaming bij woningcorporatie Rochdale.
“Zelfs een tent kan in principe een label A krijgen, als je er maar heel veel zonnepanelen op en naast legt”, zegt Harm Valk, voorzitter van de projectgroep die systematiek rondom labels vaststelt.
Huurders blijven in de kou
Dit verschil tussen praktijk en theorie dupeert huurders. De overheid heeft afgesproken dat woningen met de slechtste labels E, F, en G als eerste moeten worden aangepakt. Huurders met woningen die op papier beter zijn, zitten hierdoor jarenlang met hoge stookkosten.
Zo vissen bewoners in de Oranjestraat in Stadskanaal achter het net. Hun monumentale woningen hebben volgens controleurs meerdere gebreken en huurders zitten daardoor met hoge energierekeningen. Omdat de huizen energielabel C hebben, hoeft de verhuurder niets te doen.
Het kabinet erkent het verschil: “Het energielabel geeft een indicatie van het energiegebruik voor het gebouw, niet voor de bewoner”, reageert het ministerie van Binnenlandse Zaken. Waarom het label dan wel bepalend is voor zaken die van belang zijn voor bewoners, laat het ministerie niet weten.
Bekijk onze uitzending 'Huurders in de kou' hieronder: