De afvalwaterinjectie in Twente wordt de komende maanden niet meer opgestart. Dat meldt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. „We hebben de NAM gevraagd de komende maanden niet op te starten. Daarmee hebben ze ingestemd”, aldus EZK tegen Tubantia.
De afvalwaterinjectie in Twente is daarmee feitelijk ten einde. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw kondigde eerder dit jaar al aan dat hij ervan uitging dat de afvalwaterinjectie vanaf 1 januari 2023 in Drenthe zou gaan plaatsvinden. Op dat moment lag de injectie in Twente al stil vanwege allerlei problemen.
ReportersNL - Problemen stapelen zich op voor de NAM in Twente
De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) mag op dit moment geen afvalwater(dat wordt geproduceerd bij de oliewinning bij Schoonebeek) meer injecteren in oude gasvelden in Twente. Het gehalte aan tolueen, een giftige stof die van nature in de ondergrond voorkomt, in dat water is te hoog. Daarvoor geldt een grenswaarde, maar die wordt overschreden.
Omwonenden van de oude gasvelden verzetten zich al jaren tegen de injecties en verenigden zich sinds 2015 de Stichting Afvalwater Twente. Toen ook Herman Finkers zich ermee ging bemoeien kreeg het landelijk aandacht. De stichting reageert verheugd op het stopzetten van de injecties: “Fantastisch. Hier krijg ik kippenvel van. Dit is waar we toch al die jaren voor hebben gevochten,” zegt voorzitter Freddy Mensink.
Afvalwater naar Drenthe
Voor de NAM speelt echter nóg een probleem: eerder dit jaar werd pekel gevonden bij een van de injectieputten. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is ook daar kritisch op, omdat de stof er niet hoort te zitten en het onbekend is waar het vandaan komt. Daar heeft de NAM nu onderzoek naar gedaan, waar SodM nog een advies over gaat uitbrengen. Maar dat blijkt nu een formaliteit. De NAM heeft er immers mee in gestemd de afvalwaterinjectie in Twente de komende maanden niet meer op te starten.
De NAM meldt, zo snel als realistisch haalbaar is de waterinjectie te verplaatsen naar Schoonebeek in Drenthe. „Daar ligt nu de focus op. Dat doen we in samenspraak met de betrokkenen uit directe omgeving in Schoonebeek, de verschillende centrale en decentrale overheden en andere belanghebbenden. Onder regie van het ministerie van EZK is hiervoor inmiddels ook een gebiedsproces in Schoonebeek opgestart en zullen binnenkort de eerste vergunningen worden aangevraagd”, aldus een woordvoerder van de NAM.