Eén dode, een massale vechtpartij op straat, daklozen in de bosjes en veel overlast van afval. Ahmed el Hadioui van de bewonersorganisatie in Transvaal, een wijk in Den Haag, somt de situatie op in zijn buurt. In Transvaal wonen veel arbeidsmigranten hutje mutje op een paar vierkante meter en dat leidt volgens hem tot grote spanningen.
Vorig jaar april gingen we met de gemeente Den Haag en een camera op pad in Transvaal om onaangekondigd woningen te bezoeken waar arbeidsmigranten wonen. We troffen tientallen arbeidsmigranten in kleine woningen, zonder dat zij waren ingeschreven. Die situatie is volgens El Hadioui een jaar later niet veranderd.
En dat komt niet door een gebrek aan aandacht. Vorige week ging El Hadioui nog met een verslaggever van het tv-programmaNieuwsuur op pad om de staat van zijn wijk toe te lichten. En in het buurthuis ligt de tafel vol met artikelen van het Algemeen Dagblad en De Telegraaf over de misstanden in Transvaal. El Hadioui is blij met de media-aandacht, maar een structurele oplossing voor de problemen blijft uit.
Niet gehoord
We spreken El Hadioui samen met 4 andere buurtbewoners. Allemaal schetsen ze hetzelfde beeld: “Het is vol in Transvaal”. De wijk kent al lange tijd een gemengde bevolking en dat brengt de nodige uitdagingen en problemen met zich mee. El Hadioui: “Maar de afgelopen 10 jaar zijn daar ook de arbeidsmigranten bij gekomen en je merkt dat het overvol is. De arbeidsmigranten wonen allemaal dicht op elkaar in kleine huizen. Wij begrijpen wel dat ze naar buiten gaan om te ontspannen. Maar dat zorgt ook voor overlast.”
En die overlast beperkt zich volgens de buurtbewoners niet alleen tot het dumpen van afval en rondhangende arbeidsmigranten in parken. Er zijn ook zorgen over illegale prostitutie en andere criminaliteit. Onlangs werd een Poolse arbeidsmigrant aangetroffen die waarschijnlijk is overleden na mishandeling door andere arbeidsmigranten. En op straat ging een grote groep Bulgaarse arbeidsmigranten met elkaar op de vuist.
Niemand van de bewonersorganisatie neemt het de arbeidsmigranten persoonlijk kwalijk. De buurt is vooral teleurgesteld in de overheid. Ondanks een forse investering in de buitenruimtes van de gemeente Den Haag, worden de problemen voor de buurt niet minder.
Waarom in Transvaal?
Een opeenstapeling van factoren maakt Transvaal interessant voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Den Haag ligt dichtbij het Westland en andere gebieden waar veel arbeidsmigranten werken. Deze gemeenten hebben vaak zelf onvoldoende huisvesting. Voordat de huizenmarkt overspannen raakte waren de huizenprijzen in Transvaal nog betaalbaar voor uitzendbureaus en verhuurders, waardoor veel woningen hiervoor zijn ingezet.
Wat nu?
Sommige leden van de burgerorganisatie zijn inmiddels verhuisd of hebben weinig energie meer om in de media op te treden. Het vertrouwen in een oplossing is laag. “Er wordt wel vaker schoongemaakt en we zijn blij dat het achterstallig onderhoud van de buitenruimtes in de wijk zijn aangepakt door de gemeente. Maar we zien niet hoe ons probleem echt wordt opgelost,” vertelt El Hadioui.
Het liefst zouden ze willen dat het aantal bewoners van huizen beter werd gecontroleerd en ook daadwerkelijk aan banden werd gelegd wanneer er sprake is van ongeoorloofde woonsituaties. “Ook in het belang van de arbeidsmigranten. Die wonen vaak onveilig. Vorig jaar was er een grote brand in de Schilderswijk en toen bleken er ineens veel meer mensen te wonen dan de gemeente wist. Als er iets misgaat, heb je geen idee hoeveel mensen het treft en hoeveel er dan kwijt zijn."