Het aantal gemeenten dat te maken heeft met ernstig verzakte huizen is schrikbarend toegenomen. Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) maakt vandaag nieuwe cijfers bekend in ons dossier Heel Holland Zakt. Directeur KCAF Dick de Jong: ‘Bijna één op de drie gemeenten heeft zich bij ons gemeld. We merken nu pas de gevolgen van de extreem droge zomer van 2018.’

In onze vorige uitzending meldden we al dat 1 miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken. ‘Die getallen zijn verre van overdreven,’ zegt De Jong nu. ‘Sinds de uitzending komen dagelijks tientallen meldingen van scheuren en verzakte huizen binnen. Het is echt ongehoord. We kunnen het nauwelijks aan.’

Inmiddels zijn er bij het KCAF vanuit 106 gemeenten meldingen gekomen van verzakte huizen. Toen we de uitzending Heel Holland Zakt maakten, waren dat er nog 83.

Nieuwste kaart met meldingen uit 106 gemeenten

Uiteindelijk één op de twee gemeenten met ernstig verzakte huizen

KCAF-directeur De Jong verwacht nog meer meldingen: ‘Uiteindelijk gaan we misschien naar één op de twee gemeenten. Nederland is echt wakker geschud. We krijgen nu vooral meldingen uit gebieden die bij ons nog niet bekend waren. Gemeenteraden en woningcorporaties pakken het onderwerp nu serieus op. Ik word ineens overal uitgenodigd.’

Als gevolg van het extreem lage grondwater door de droge zomer van 2018 is het funderingsprobleem in Nederland fors toegenomen. Het zijn de huizen van voor 1970 die een risico lopen: één op de vier dreigt te verzakken. Sinds de droge zomer komen er vooral veel nieuwe meldingen binnen van huizen die ‘op staal’ zijn gefundeerd, met andere woorden: direct op de ondergrond. Daar is een lage grondwaterstand de boosdoener: het klei klinkt in, waardoor de bodem daalt en je huis verzakt.

Kosten funderingsherstel lopen zo op tot 100.000 euro

Als je fundering door de droogte aangetast wordt, heb je een serieus probleem. Uiteindelijk ben je als huiseigenaar namelijk zelf verantwoordelijk voor je fundering en draai je op voor de kosten van het herstel: die kunnen oplopen tot 100.000 euro per fundering.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.