Op sociale media gaat een foto rond van GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans in een vliegtuig. Hij zit aan een tafeltje waarop luxe hapjes en drankjes staan uitgestald. De commentaren zijn honend: Timmermans staat immers bekend als ‘klimaatpaus’, dan hoort hij niet zo bourgondisch over de wereld te vliegen. Maar hoe echt is de foto?

Deze factcheck is uitgevoerd in het kader van de gezamenlijke factcheckmarathon van het AD, Nieuwscheckers en Pointer (KRO-NCRV) in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. Bekijk hier alle factchecks.

Frans Timmermans, glimlachend gezeten achter een tafeltje met luxe hapjes en drankjes. De raampjes waar doorheen wolken zijn te zien, verraden dat hij in een vliegtuig zit. Volgens diverse posts op sociale media is dit een foto die laat zien hoe de lijsttrekker van GroenLinks-PvdA reist.

Op zaterdag 11 november was Timmermans op en neer gevlogen naar een congres van Europese linkse partijen. De volgende dag krijgt hij hier kritiek op in de uitzending van WNL op Zondag. Op dezelfde dag verschijnen op X posts die het reisgedrag van de voorman van GroenLinks-PvdA bekritiseren. Enkele van die posts (‘Links lullen, rechts zakken vullen’ en ‘de heer Timmermans vliegt weer terug naar Malaga’) gaan vergezeld van deze foto. Ze bereiken duizenden X-gebruikers.

AI gegenereerde foto van Timmermans in vliegtuig

‘Kaviaarsocialist’

Op 14 november krijgt het bereik van de afbeelding een flinke slinger. Zo bereikt een post waarin Timmermans ‘kaviaarsocialist’ wordt genoemd 75 duizend kijkers. En GeenStijl- en HP/De Tijd-columnist Arthur van Amerongen beweert in zijn post met foto dat Timmermans hier in een privévliegtuig zit. Dat bericht scoort 11 duizend kijkers. Als luchtvaartjournalist Menno Swart de afbeelding deelt, bereikt hij 46 duizend mensen. Het parodie-account @riooljournalist bereikt met zijn post (‘even met de jet op en neer’) zelfs bijna 370 duizend X-gebruikers.

Maar is de foto wel echt?

Op de foto is aan een aantal zaken te zien dat de foto is gefabriceerd met een tool die gebruikt maakt van kunstmatige intelligentie. Het eerste dat opvalt is de kunstmatig aandoende belichting. Daardoor lijkt het beeld eerder een schilderij dan een foto. Maar vooral details op het beeld maken duidelijk dat hier sprake is van een gefabriceerde nepfoto. Zo is er achter de rug van Timmermans geen leuning van een vliegtuigstoel te zien.

231119_timmermans_strooi2-min.jpg

Kijk ook eens goed naar de bril van Timmermans. Het linkerglas heeft een andere vorm en grootte dan het rechterglas. Ook is er onder het rechteroog (voor de kijkers links) een vreemde schaduw te zien, die stopt bij de randen van de bril

Timmermans_bril

Ook vreemd: zijn rechterhand heeft zes vingers. De duim is niet zichtbaar, maar behalve zijn wijs-, middel- en ringvinger en pink, is er nog een vinger, die grotendeels schuilgaat achter de schaal.

Timmermans zes vingers

Ook op de tafel zijn enkele merkwaardige zaken te zien. Zo ligt er een doorgesneden sinaasappel met een witte schil. In een schaaltje ligt iets ondefinieerbaars: het lijkt op een kruising van oesters en broodjes. Het wijnglas dat voor Timmermans’ handen staat heeft geen voetje en lijkt op de schaal te liggen.

Timmermans hapjes

Tot slot zijn er objecten op de afbeelding waarvan niet duidelijk is wat het zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het voorwerp dat links op de tafel staat.

Timmermans onduidelijk object

Conclusie: als je goed kijkt naar de details, kan je zien dat het beeld van Frans Timmermans in een vliegtuig geen echte foto is. Het gaat om een afbeelding die gemaakt is met een tool die met kunstmatige intelligentie nepfoto’s genereert.

In aanloop naar de verkiezingen checken we beweringen van politieke partijen en politici.

Makers

Redacteur Nieuwscheckers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.