Met de Kerstdagen voor de deur ontsteken steeds meer mensen de open haard. Maar niet iedereen is daar even blij mee. Eén op de tien Nederlanders ervaart hinder van de buren als zij de houtkachel of open haard stoken, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar wat is hinder en kun je er iets tegen doen? We vragen onderzoeksbureau Blauw om een ‘gecertificeerde neus’ op Teun af te sturen.

Mensen die overlast ervaren van de kachel van de buren gaan ver om niet meer in de houtrook te hoeven leven. Ze plakken alle ventilatieroosters in hun huis dicht, doen handdoeken in de brievenbus en sommigen zetten zelfs hun huis te koop, lezen we in de tientallen e-mails die we ontvangen in ons dossier ‘rookoverlast’. Maar waarom zouden zij hun gedrag moeten aanpassen en niet de stoker?

‘Als je last hebt van de kachel van de buren, kan je daar eigenlijk weinig tegen doen,' vertelt Frans de Bree. De Bree is wat men noemt een ‘gecertificeerde neus’. Hij wordt ingehuurd om te ruiken of iemand inderdaad onaanvaardbare hinder heeft van de rook van een ander. Volgens het landelijk Bouwbesluit mogen mensen vanaf hun perceel namelijk geen hinder of schade voor anderen veroorzaken. Maar een probleem is dat het lastig objectief vast te stellen is wat hinder is. Ook zijn er geen normen vastgelegd die vaststellen wanneer houtrook schadelijk is, vertelt de Bree.

En dat leidt tot veel frustratie, vertelt advocaat Bibi Krot. ‘Als de schoorsteen van de stoker de juiste lengte heeft en op de juiste plek staat, dan voldoet het aan de regels van het landelijk Bouwbesluit en dan zegt de gemeente dat ze niets meer kunnen doen. Terwijl de buren wel degelijk hinder ondervinden van de rook.’ Krot vindt dan ook dat gemeenten meer moeten doen om hun inwoners bij te staan als ze last ervaren van de kachel van de buurman.

Makers

Verslaggever

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.