Schaatsstadion Thialf in Heerenveen kan zonder overheidssteun niet bestaan. Dat is de conclusie van een onderzoek naar de financiën over de ijstempel, zo meldt de Leeuwarder Courant. De gemeente en provincie willen geld bijleggen om Thialf te redden, maar vragen ook geld uit Den Haag.

Het onderzoek werd gedaan door voormalig ProRail-topman Pier Eringa, die van NOC-NSF, de schaatsbond en de regionale overheden de opdracht kreeg de financiën door te lichten. Hij komt tot de kille conclusie dat Thialf niet op eigen benen kan staan. Er is meer steun van de overheid en de sportbonden nodig. Sportkoepel NOC-NSF, de schaatsbond, de provincie en de gemeente Heerenveen hebben na het uitkomen van het rapport al aangegeven extra geld te willen geven. Maar daarmee is de financiering van Thialf nog niet rond.



De regionale overheden - gemeente Heerenveen en provincie Fryslân - hebben aangekondigd vanaf 2022 jaarlijks 800.000 euro in Thialf te stoppen. Maar ze willen ook dat de Rijksoverheid gaat bijdragen. “Ze zijn trots op de medailles, dan past ook een rijksbijdrage”, aldus gedeputeerde Sander de Rouwe in de Leeuwarder Courant.

ReportersNL: Overheid moet bijspringen om Thialf te redden

Zonder rijksgeld geen topsport

Thialf is de thuisbasis voor de Nederlandse schaatsers en shorttrackers, die bij de laatste Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang in totaal 20 medailles (8 goud, 6 zilver, 6 brons) haalden. NOC-NSF en de schaatsbond KNSB hebben aangekondigd met een extra bedrag van 550.000 euro te komen. Het Rijk wordt door de regionale overheden vooral aangeschreven om de 20 miljoen euro aan vervangingsinvesteringen (onderhoud) te betalen. “Als er geen rijksgeld komt is een lager ambitieniveau het gevolg”, aldus de Rouwe.



Dat er weer gemeenschapsgeld bij moet voor Thialf, is volgens sporteconoom Ruud Koning van de Rijksuniversiteit Groningen niet gek. “Grote sportinfrastructuur zoals Thialf is heel moeilijk uit te baten”, zegt Koning. Ook bij het neerzetten van voetbalstadions en het exploiteren van andere topsportfaciliteiten zoals Papendal& en de wielerbaan in Apeldoorn komt overheidsgeld kijken, weet Koning.

ReportersNL

ReportersNL: ReportersNL is de rubriek van Pointer op NPO Radio 1 over regionale onderzoeksjournalistiek. Met komende zondag Ton van der Laan van de Leeuwarder Courant over Thialf. Ook sporteconoom Ruud Koning (Rijksuniversiteit Groningen) is te gast. Meer over ReportersNL.

ReportersNL

Vaker financiële problemen

Sinds de uitgebreide verbouwing van de schaatstempel tussen 2015 en 2017 kende Thialf vaker financiële problemen. Een verzekeringsrel zorgde afgelopen zomer voor een nieuwe financiële domper. De zonnepanelen op het dak, die voor 200.000 euro aan energie moeten opleveren, staan sindsdien uit. Dat komt omdat verzekeraars het stadion niet willen verzekeren vanwege de combinatie van de panelen met de gebruikte dakisolatie, die een hogere brandkans zouden veroorzaken.



De directie van het schaatsstadion moet voor 1 juni óf kiezen voor aanpassingen, of de panelen weghalen of het pand onverzekerd laten. Het ligt voor de hand dat de regionale overheden, als aandeelhouders, voor aanpassingen moeten betalen. “Dat is zeer waarschijnlijk”, zegt de Rouwe. Naast de herstart van de zonnepanelen hopen de regionale overheden ook op een commerciële naamgever van het schaatsstadion voor extra inkomsten.



Volgens sporteconoom Koning moet de overheid wel eisen stellen om het verlies bij Thialf te minimaliseren. Toch is Thialf de investering van de regionale overheden wel waard, denkt hij. “Thialf is meer dan een stukje ijs. Ook de kennisinfrastructuur is veel waard. De coaches, het onderzoek. Dat levert medailles op.


Zondag 19.45& uur in ReportersNL op NPO Radio 1: zonder overheidssteun geen Thialf. Met journalist Ton van der Laan van de Leeuwarder Courant en sporteconoom Ruud Koning van de Rijksuniversiteit Groningen.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.