In Nederland hebben ruim een miljoen huishoudens moeite om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. En altijd geldzorgen betekent stress. Mensen met financiële problemen of met serieuze schulden worden eerder ziek, zijn sneller eenzaam en verliezen hun veerkracht. Sinds 2019 is de Nederlandse Schuldhulproute actief. Ze hebben een website Geldfit en een 0800 nummer waarmee ze mensen verwijzen naar hulporganisaties. Maar óf mensen daarmee geholpen zijn, is de vraag. Kansfonds start in 2024 het project Gewoon geld geven. Zeshonderd mensen krijgen twee jaar, 150 euro per maand extra. Maar of mensen geholpen zijn met alleen geld, moet onderzoek uitwijzen. In de reportage: Teun, Joke, Dick van Manen directeur van Stadsring Amersfoort en dr. Inez Verwey RA verbonden aan de Nijenrode Universiteit. In de studio: Koen Caminada, hoogleraar Empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving aan de Juridische faculteit van de Universiteit Leiden en lid van de Commissie sociaal Minimum.

Schuldhulpverlening, wat werkt?

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.