Houtstook leidt tot overlast
25 min 59 s

Hoe vervuilend zijn houtkachels? Ze stoten evenveel fijnstof uit als de uitlaten van al het wegverkeer. En ook de uitstoot van kankerverwekkende stoffen als PAK's is relatief groot. Worden we ziek van de houtkachel van de buren? En moeten we ingrijpen? Het onderwerp komt steeds hoger op de agenda te staan. De noordelijke GGD's publiceerden onlangs een rapport waaruit blijkt dat de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt bij het stoken van hout de gezondheidsgrenzen overschrijdt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ervaart tien procent van de Nederlandse bevolking last van de houtkachel van de buren. Burenruzies ontstaan, rechtszaken volgen en gemeenten weten niet goed raad met de klachten en meldingen. Als de kachel en het stookkanaal aan alle regelgeving voldoen, is er niets dat de stokende buren tegen kan houden. Tot frustratie van de mensen die overlast ervaren. Vlaanderen zal vanaf deze winter een zogenaamd 'stookalarm' hanteren. Burgers wordt gevraagd op windstille dagen de houtkachel of open haard uit te laten. Moet Nederland ook een stookalarm invoeren? Of gaan deze plannen nog niet ver genoeg? Presentator Teun van de Keuken is ook fervent stoker. Hij gaat op zoek naar de risico's voor zijn buren. Want hoe vervuilend is zijn eigen houtkachel? Ook bezoekt hij mensen die dagelijks overlast ervaren van houtrook, gemeenten die hier niets aan kunnen doen, en de GGD die waarschuwt voor de gevolgen. Hoe ver moeten de maatregelen gaan om de overlast van houtrook te beperken?

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.