De gemeente Haaksbergen staat onder enorme druk om in te stemmen met zoutwinning door Nobian. Vanwege de grote economische belangen roepen onder meer de gemeenten Enschede en Hengelo, Haaksbergen op de zoutwinning niet te blokkeren. De gemeente Haaksbergen dreigt namelijk de omgevingsvergunning voor zoutwinning in Twente door het mijnbouwbedrijf Nobian te blokkeren door niet in te stemmen met een ‘verklaring van geen bedenkingen’. Deze vergunning wordt verleend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, maar dat vraagt de gemeente Haaksbergen om deze verklaring, om een strijdig bestemmingsplan te mogen negeren. Normaal gesproken is dit een formaliteit, maar niet in Haaksbergen. Dat kan grote gevolgen hebben voor zoutwinning in Twente. Nobian zelf is intussen een waar charmeoffensief begonnen.

Pointer Regio: hoe een kleine gemeente groot kan zijn

Zoutwinning

ReportersNL: Fel protest tegen Twentse zoutwinningsplannen

Update 16 november

Na ruim een jaar van studeren, discussiëren en onderhandelen, is een meerderheid van de Haaksbergese gemeenteraad van mening dat zoutwinning verantwoord kan. Toch kan het bedrijf nog niet aan de slag, met het akkoord uit Haaksbergen kan staatssecretaris Hans Vijlbrief de vergunning voor de zoutwinning afgeven. Maar tegenstanders kunnen nog bezwaar aantekenen tegen die boorvergunning.

Het chemiebedrijf heeft een garantiefonds toegezegd, mocht er schade ontstaan. En Nobian stopt jaarlijks 3,75 miljoen euro in een omgevingsfonds. Met dat geld kunnen allerlei sociaal-maatschappelijke initiatieven worden gesteund.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.