Van de ene op de andere dag werd anesthesioloog en pijnspecialist Frank Wille van behandelaar zèlf patiënt. In 2017 kwam hij in zijn eigen ziekenhuis te liggen met een ernstige infectie, die hij ternauwernood overleefde. In de 8 maanden daarna raakte hij een aantal ledematen kwijt, maar raakte hij ook bijna verslaafd aan oxycodon: de zware pijnstillers die hij kreeg voorgeschreven tijdens de behandeling.
“Ik ben er wat gekortwiekt uitgekomen,” zegt Frank Wille, terwijl hij zijn handen, waaraan hij alleen zijn duimen nog heeft, omhoog houdt. Door de infectie die hij opliep, moest er elke dag dood weefsel van zijn lichaam worden afgehaald. Niet alleen zijn vingers, maar ook zijn onderbenen is hij kwijt. “Dit ging gepaard met enorme pijn en daar had ik opioïden voor nodig.”
Verslavend
Opioïden zijn zware pijnstillers op basis van de papaverplant, vergelijkbaar met opium en morfine. Ze worden vaak voorgeschreven na een zware operatie om de pijn te dempen. “Het is een goed middel voor acute pijn,” zegt Wille. “Maar dan moet je het niet te lang voorschrijven, want het is ook verslavend.”
Dit laatste wist Wille als anesthesioloog en pijnspecialist al vanuit de theorie en zijn praktijk, maar als patiënt ondervond hij de verslavende werking van oxycodon - de meest voorgeschreven opioïde pijnstiller in Nederland - aan den lijve. "Oxycodon was nodig om de behandeling te doorstaan. Ik werd gek van de pijn, maar 20 milligram deed het dan prima.”
Andere ellende dan pijn
Toen hij uiteindelijk genezen was van de infectie voelde het alsof hij de oxycodon ook nodig had voor andere zaken. “Ik merkte dat ik het eigenlijk wilde voor de ellende waar ik in zat. Ik lag in een ziekenhuisbed, was 30 kilo afgevallen en ik kon niks meer. Niet meer rechtop zitten, nauwelijks meer eten. En dan is oxycodon een heel prettig middel om je door de dag heen te helpen.”
Wille voelde de kracht van het middel. “Het maakt je heel snel afhankelijk om door de dag te komen.” Maar hij wist een echte verslaving voor te zijn door snel af te bouwen. “Het heeft me gesterkt in de kennis die ik eigenlijk al had: opioïden werken goed na een operatie en andere vormen van acute pijn, maar je moet het niet te lang voorschrijven.”