De markt voor tweede woningen zit flink in de lift. Steeds meer Nederlanders kopen een tweede woning als vakantiehuis of voor de verhuur. In 2020 kocht ruim 5 procent, zo’n 1 op de 20 huishoudens een tweede woning, blijkt uit cijfers die wij opvroegen bij het Kadaster voor ons onderzoek ‘Tweede woning, vs. geen woning.’. In dat jaar werden vooral op de Waddeneilanden veel tweede woningen gekocht. 

Tweede woningen zijn woningen die niet permanent bewoond worden. Het zijn vaak gewone dorps- of stadswoningen, dus geen recreatiewoningen, zoals op de vakantieparken. De meeste tweede woningaankopen waren in 2020 op Vlieland (29 procent). Ook Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling en Texel staan allemaal hoog in de top 25.

knd-table-2020

Particuliere beleggers duwen woningprijzen omhoog

Woningen in toeristische dorpskernen aan de kust zijn zeer in trek als tweede woning. Dat heeft ook een keerzijde. In de toch al krappe woningmarkt, drijft de groeiende vraag aan tweede woningen door (particuliere) beleggers de prijs op en dat pakt vaak slecht uit voor starters die te weinig financiële buffer hebben om te kunnen concurreren op woningen in dezelfde prijsklasse.

Hoe meer particuliere investeerders in een buurt woningen kopen om te verhuren, hoe hoger de gemiddelde woningprijs. Dat bleek uit onderzoek (2019) van het Kadaster en Universiteit van Amsterdam in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster: “We zien dat investeerders steeds sneller steeds meer betalen. Met andere woorden: koopstarters krijgen meer concurrentie van beleggers. Ook is in buurten met relatief veel aankopen van beleggers de gemiddelde woningprijs hoger.”

Verkocht borden, landkaart Nederland, woningen

Toeristische dorpen opgekocht: Schiermonnikoog bovenaan in top 25 tweede woningen 

In toeristische kustdorpen kopen vermogende particulieren steeds meer woningen, starters worden verdreven.

Woningaankopen tweede woningen veel hoger dan van koopstarters

Het aantal starters dat een woning kocht, de zogenoemde koopstarters, nam in de kustgebieden tussen 2009 en 2020 met meer dan 30 procent toe. Maar het aantal gekochte tweede woningen in de kustregio’s steeg afgelopen decennium met 110% nog veel harder.

Jongeren toeristische dorpen verdrongen

Geen woning voor starters in toeristische dorpen: ‘We worden allemaal weggejaagd’

Kapitaalkrachtige particulieren kopen dorpswoningen op en verdringen starters.

Een goed voorbeeld daarvan is de Zeeuws-Vlaamse gemeente Sluis, waar populaire toeristische kustdorpen als Cadzand, Groede, Breskens en Nieuwvliet onder vallen. Sluis ligt dicht bij de Belgische grens. Veel tweede woningkopers zijn Belgen, maar ook Duitsers die van oudsher al veel naar de Zeeuwse kust gaan. In 2020 werden er 73 tweede woningen gekocht in de kustdorpen. Dat lijkt relatief weinig, maar dat is altijd nog zo’n 10 procent van de gekochte woningen.

Oproep nieuw onderzoek

Een vakantiehuisje midden in een beschermd natuurgebied. Wie wil dat nou niet? Of moeten we beschermde natuurgebieden met rust laten en stoppen met de bouw van meer recreatiewoningen? Weet jij daar meer over? Meld je dan bij ons. Wij starten een nieuw onderzoek op. 

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.