Kinderarts Maarten Biezeveld schreef samen met zijn collega Felix Kreier het boek De hamster in je brein over welke invloed je hersenen hebben op je gewicht. Maarten heeft veel contact met mensen op het Hamster-platform, een betaald ondersteuningsprogramma waarop je je kan abonneren als je de hamster in je hoofd wil temmen. Wat valt hem op? Waar lopen mensen tegenaan? In dit blog vertelt hij over zijn ervaringen. 

Blog 3: Verandering van onderaf

Sinds 6 jaar ben ik onderdeel van een samengesteld gezin. Mijn geliefde N met haar twee jongens (destijds 9 en 7 jaar) en ik met mijn zoon en dochter (destijds 8 en 6 jaar) besloten te gaan samenwonen.

In deze nieuwe situatie waren we, van het ene op het andere moment, 8 van de 14 dagen met zijn zessen in ons huis. Twee volwassenen en vier kinderen. In het begin was dit op zichzelf al een nieuwe en uitdagende tijd, niet in het minst voor de kinderen. Allebei de ‘deelgezinnen’ hadden nou eenmaal hun eigen gewoontes en routines, ook aan tafel.

Met de beste bedoelingen maakten N en ik toen de klassieke fout nog meer om te gooien in het leven van de kinderen, namelijk: het eten. Onze nieuwe gezamenlijke traditie was: Meat Free Monday. Eén keer in de week zouden we geen vlees eten of vis eten.

Waar wij dachten een gezamenlijke nieuwe traditie te bedenken, voelde het voor de kinderen als het zoveelste wat er ging veranderen. Een regelrechte opstand was het gevolg. ‘Wat krijgen we nú weer?!?’ en ‘Dan ga ik op maandag wel naar papa/mama’ waren veelgehoorde protesten. Wij kozen eieren voor ons geld en draaiden het idee terug.

Maar toen, 2 jaar later gebeurde het omgekeerde. Steeds vaker vertelden de kinderen aan tafel dat ze het met vriendjes en op school hadden gehad over het klimaat, over de wereld, over dierenwelzijn én over het eten van vlees. En steeds vaker kwam de vraag of we niet minder vlees konden eten. Aanvankelijk werden mijn dochter en N’s jongste zoon vegetariër en dan maakte ik voor hen ’s avonds iets met een vleesvervanger. Inmiddels eten we nu met zijn allen zo’n 80 procent dierloos en dat voelt voor iedereen prima.

Deze kinderarts adviseert ouders om samen te koken met kinderen.

Zo leg je bij je kind de basis voor goede eetgewoontes, volgens deze kinderarts

Bijvoorbeeld: bedenk samen de maaltijd.

In een eerder blog had ik het over jong geleerd is oud gedaan, en over de tradities die we hebben in een maatschappij of gezin en die worden doorgegeven aan volgende generaties. Maar uit mijn persoonlijke leven blijkt dus: het kan ook andersom.

Hier is de verankering van de nieuwe gewoonte geheel toe te schrijven aan het initiatief van de kinderen. Die speciale dag in de week is er uiteindelijk wel gekomen, maar anders dan wij ons hadden voorgesteld. Inmiddels is er voor een paar leden in ons gezin nu zoiets als Sparerib Friday

Maarten Biezeveld is kinderarts en coach voor collega-artsen om een gezonde werk-privébalans te behouden.

Wil je meer blogs lezen vanuit de spreekkamer van de kinderarts?

Kinderarts Saskia Bouma deelt haar ervaringen uit de spreekkamer

Deze moeder dacht dat haar gezin gezond at, totdat ze de verpakkingen goed bestudeerde

Moeder: ‘We bleken door die reclamezinnetjes veel te veel suiker te eten.’

Een nuchtere dame die de dieethypes ontrafelt is heel verfrissend, vindt deze arts.

Kinderarts: ‘Een weg vinden in alle dieethypes is bijna niet te doen’

Gelukkig is er nu een podcast van een nuchtere dame die wat meer duiding geeft.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.