Buitenspelende kinderen maken geluid. Voor de één hoort het erbij, de ander ervaart er overlast van. Dat brengt ingewikkelde discussies met zich mee over wat voor gaat: speelplezier of rust. Zijn er eigenlijk regels over hoe hard buitenspeelgeluid mag klinken? We vragen het Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.
Op de vraag hoe hard kinderen geluid mogen maken tijdens het buitenspelen, heeft Roelofsen een kort antwoord: die zijn er niet. Tenminste, niet als het gaat om de openbare ruimte.
Geluidsoverlast in openbare ruimte
“Als er sprake is van geluidsoverlast door buitenspelende kinderen, gaat het vaak om stemgeluid”, zegt Roelofsen. “Dat is de meest herriemakende oorzaak. En stemgeluid is voor de openbare ruimte niet genormeerd in de wet.” Het is uitgezonderd van geluidsregels in de Omgevingswet, die bijvoorbeeld over wegen en industrieterreinen gaan.
Wel kunnen gemeenten volgens Roelofsen normen voor buitenspeelgeluid in de openbare ruimte opnemen in hun plaatselijke verordening. Bovendien kunnen ze vóór de aanleg van een speelplaats onderzoeken of deze past in het kader van goed ruimtelijk ordenen en dat meenemen in hun omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan). Dat laatste doen gemeenten tot verdriet van Roelofsen alleen niet altijd. “In veel gevallen stellen gemeenten: het hoeft niet aan regeltjes te voldoen, dus men moet het geluid maar accepteren. Ik heb helaas veel gevallen gezien waar dat uit de hand is gelopen. Het is dus belangrijk om vooraf goed over de plek van zo’n terrein na te denken.”
Binnenterreinen
Anders dan bij plekken die als openbare ruimte worden gezien, gelden er wel wettelijke geluidsnormen voor plekken die als binnenterrein worden gezien. Dat is het geval bij buitenspeelruimte die bij een school of kinderdagverblijf hoort en omgeven is door woningen. “Dan is het een gesloten geheel”, legt Roelofsen uit.
Als er wél een norm wordt gebruikt om vast te stellen of er sprake is van geluidsoverlast door buitenspelende kinderen, is dat vaak een ‘geleende’ norm die ook geldt voor industrielawaai, geluid dat bedrijven maken. Die schrijft een waarde voor van 50 decibel aan geluid in de dagperiode, van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds. “Het gaat dan om het gemiddelde geluid dat naast een woning wordt waargenomen”, zegt Roelofsen. “Dus er mogen wel wat pieken en dalen in zitten.
Gemiddeld kindergeluid
Het is volgens Roelofsen niet ongebruikelijk dat kinderen meer dan 50 decibel aan geluid produceren. “Het geluid van spelende kinderen begint ergens bij 50 decibel en kan oplopen tot zo’n 80 decibel”, zegt hij. “Met uitschieters naar de 90 als er iets oudere kinderen voetballen.” Maar het geluid gaat vaak niet de hele dag door, waardoor het gemiddelde dan lager ligt.
Het gebrek aan geluidsnormen specifiek voor buitenspelende kinderen, leidt op veel plaatsen tot discussie. Wanneer veroorzaakt het buitenspelende kind geluidsoverlast? Hoe moet dat worden gemeten? En wat is de oplossing als er sprake is van overlast? Kijk onze uitzending om te zien hoe gemeenten hiermee omgaan.