Ongeveer 50% van de patiënten krijgt een geneesmiddel dat niet geregistreerd is voor het probleem waarvoor ze bij de dokter komen. Er is dan sprake van off-label voorschrijven.
Off-label voorschrijven heeft voordelen. Voor sommige patiënten, met name kinderen en ouderen, zijn off-label voorgeschreven medicijnen de enige middelen óf het beste middel dat ze kunnen krijgen. Maar er zijn ook veel nadelen: de patiënt krijgt namelijk een middel zónder of met een verkéérde bijsluiter, de bijwerkingen worden niet nauwkeurig bijgehouden en vaak is er onenigheid over de vergoeding. De vraag is: waarom is dit nodig? En kan het niet anders?
Lees ook: Hergebruik van medicijnen, het kan maar vraag niet hoe
Een van de oplossingen is meer geneesmiddelen on-label voorschrijven door ze te registreren, dat heet Drug Rediscovery. Uit de uitzending: off-label voorschrijven heeft voor- en nadelen aldus Ruud Coolen van Brakel van IVM, maar richtlijnen zijn onontbeerlijk, zei Baardman van NPCF en het registreren van oude middelen is van groot maatschappelijk belang, zegt Peter de Braal van Achmea.
Reportages van Huub Floor. Lees ook het artikel uit het NRC dat naar aanleiding van deze uitzending verscheen.
19 oktober: Geneesmiddelen on- of off-label, de voor- en nadelen