Als de psychotische Robert Dönnges eerder was opgenomen door de crisisdienst had hij wellicht nog geleefd. Het is één van de conclusies van de podcast De dood van Robert, waarin Omroep Gelderland onderzoek doet naar de dood van de verwarde Robert, die 19 februari vorig jaar het leven liet. Komende zondag in Pointer om 19.45 uur (NPO Radio 1) op vertelt podcastmaker Jenda Terpstra meer over de serie.  

Robert overleed op 27-jarige leeftijd in de zorginstelling RIBW in Wageningen. Zijn dood is meer dan een jaar later nog steeds omgeven door vraagtekens. Inmiddels zijn er verschillende interne onderzoeken gedaan. Daarnaast loopt er nog een justitieel onderzoek.

ReportersNL

ReportersNL is de rubriek van Pointer op NPO Radio 1 over regionale onderzoeksjournalistiek. Met komende zondag Jenda Terpstra van Omroep Gelderland over de podcast ‘De Dood van Robert.’

Meer over ReportersNL.

ReportersNL

Bijna overgeplaatst

In de GGZ-instelling in Wageningen was de psychotische Robert aanvankelijk goed op zijn plek. Hij had een fijne begeleider, zegt vader Richard in de podcast. Maar nadat deze begeleider uitviel zagen de ouders van Robert dat het steeds slechter ging met hun zoon. Er is meer zorg nodig, vinden de ouders. "Niemand die actie ondernam", zegt vader Richard tegen Omroep Gelderland. Op de dag van zijn overlijden oordeelt een psychiater dat Robert naar een crisisplek moet. De dag daarna kan hij er terecht, maar die avond sterft hij.

De gemeente Wageningen, de zorginstelling en crisisdienst lieten een onderzoek doen. Dat onderzoek wordt slechts gedeeltelijk openbaar gemaakt, waardoor veel vragen onbeantwoord blijven. Ook de nabestaanden, die zelf werden geïnterviewd voor het onderzoek, krijgen geen volledige inzage. Wat wel duidelijk wordt is dat het lange wachten op de politie een rol speelde bij de dood van Robert. De precieze doodsoorzaak is nog altijd onbekend.

Politie laat op zich wachten

De meldkamer stapelde op de avond van het overlijden van Robert fout op fout, zo blijkt uit een reconstructie door de politie die in de podcast van Omroep Gelderland besproken wordt. Robert was op de avond van zijn dood psychotisch. Hij zou twee begeleiders van de GGZ-instelling hebben verwond. Toch duurt het meer dan een half uur voordat de politie ter plekke is.

In eerste instantie wordt er zelfs helemaal geen wagen gestuurd omdat de melding in de meldkamer lage prioriteit krijgt. Pas na meerdere aandringende telefoontjes vanuit de instelling en de buurt wordt uiteindelijk de politie ingezet.

Zondag 19.45 uur in Pointer (NPO Radio 1) spreken we met Jenda Terpstra van Omroep Gelderland over de podcast de Dood van Robert.

ReportersNL: Vraagtekens rond dood patiënt GGZ-instelling Wageningen

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.