De Nederlandse amateurwielrenner Sjors Dekker mag per 1 september weer fietsen. Dekker kreeg eerder een dopingschorsing van 4 jaar opgelegd, maar treft nu een schikking met de Dopingautoriteit. Pointer berichtte eerder over de affaire omdat die sterke gelijkenissen vertoont met die van Tourwinnaar Chris Froome – die werd vrijgesproken.



In de uitzending gaat Dekkers advocaat Nick Poggenklaas in Pointer uitgebreid in op de zaak.

Dopingzaak: toch coulance voor Nederlandse Froome

Positief

Dekker testte in 2019 positief op het astmamiddel salbutamol. Salbutamol zorgt voor een verwijding van de luchtwegen wat de zuurstofopname vergemakkelijkt. Sporters mogen het middel gebruiken, zij het tot een bepaalde hoeveelheid. Vertellen de urinewaarden iets anders, dan heeft de sporter iets uit te leggen. In eerste instantie toonde de verklaring van Dekker volgens de Dopingautoriteit aan dat hij bewust doping had gebruikt en dus voor 4 jaar geschorst moest worden. Het Instituut voor Sportrechtspraak (ISR) nam die lezing over.

Dekker nam het middel na de finish van een wedstrijd op een snikhete dag, zo vertelde hij ons eerder. Hij kreeg een astma-aanval zoals hij die nooit eerder meemaakte. Dekker: "Je moet het zien als een soort spinnenweb van slijm dat naar buiten moet. Ademen doet pijn. Op dat moment verlangde ik naar mijn eigen medicijn dat ik al jaren gebruik tegen astma en chronische bronchitis." Dekker nam naar eigen zeggen na de finish twee inhalaties en ging vervolgens naar de dopingcontrole.

Ik ben opgelucht. Ik kan weer verder met mijn leven.

Sjors Dekker

De 'Nederlandse Froome'

De zaak van Dekker kent veel gelijkenissen met die van meervoudig Tourwinnaar Chris Froome. Ook Froome had na een wielerwedstrijd te veel salbutamol in zijn urine. De Brit werd niet geschorst omdat uitdroging en ‘medische omstandigheden’ zouden hebben gezorgd voor de te hoge urinewaarde – en niet overmatig gebruik van het middel.

Voor Dekker ging een andere vlieger op. Hij werd wél geschorst met vergelijkbare urinewaarden, ook al hield hij vol nooit teveel astmamedicijn genomen te hebben. “Dit voelt als een groot onrecht. Ik word behandeld als iemand die aan een compleet dopingprogramma heeft meegedaan”, zei Dekker toen. Dekker besloot het er niet bij te laten zitten en ging in hoger beroep.

Wielrenner

Froome gaat vrijuit, Sjors wordt vier jaar geschorst voor doping

Een Nederlandse amateurwielrenner kreeg een dopingschorsing van vier jaar omdat hij te veel van zijn astmamedicijn gebruikte. Viervoudig winnaar van de Tour de France Chris...

Schikking

In afwachting van het hoger beroep hebben de Dopingautoriteit Dekker overeenstemming bereikt over een schikking. Daardoor mag hij per 1 september weer fietsen.

Dekker: “Ik ben opgelucht. Ik kan weer verder met mijn leven, dat is wat ik wil. Dat ik weg ben van de zorgen over deze zaak. Zoiets sleept je mee. Ik wilde er niet aan toegeven, maar stiekem slurpte het me helemaal leeg. De aanhouder wint, zeggen ze weleens. Dat is in deze zaak toch een beetje gelukt.”

De Dopingautoriteit wil geen commentaar geven op de zaak.

Zondagavond om 19.00 uur op NPO Radio 1 gaat Dekkers advocaat Nick Poggenklaas in Pointer uitgebreid in op de zaak.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.