Uitzending over mensenhandel leidt tot Kamervragen
GroenLinks-PvdA heeft schriftelijke Kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitzending van Pointer over mensenhandel en seksuele uitbuiting. Daarin wordt duidelijk dat duizenden online advertenties proberen Oost-Europese sekswerkers naar Nederland te lokken. Sekswerkers die op deze advertentie ingaan, lopen een groot risico om slachtoffer te worden van mensenhandel en seksuele uitbuiting.
De adverteerders beloven gouden bergen: een salaris van 20 duizend euro, en het vervoer, onderdak en klanten worden geregeld. Maar meestal worden sekswerkers aan het werk gezet in landen waar hun beroep verboden is of waar ze alleen als zelfstandige aan de slag mogen. Ook zijn de 104 tussenpersonen – zogeheten agencies – die deze beloftes in advertenties doen, zelden te herleiden tot een natuurlijk persoon of een officieel ingeschreven bedrijf. Omdat sekswerkers de taal vaak niet spreken, de regels rondom prostitutie ter plaatse niet kennen en geen sociale kring hebben, is de kans op uitbuiting groot, blijkt uit een grootschalig onderzoek van Pointer (KRO-NCRV).
Kamervragen over controles en een specialistisch politieteam
GroenLinks-PvdA-kamerlid Mikal Tseggai wil van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid weten hoe en door wie er in Nederland en op Europees niveau wordt gecontroleerd of sekswerkers slachtoffer zijn van mensenhandel of andere vormen van onderdrukking. Ook wil ze graag weten wat de uitkomsten van deze controles zijn. Verder wil ze weten of deze vorm van criminaliteit zonder een specialistisch politieteam wel effectief kan worden aangepakt, en of na de herziening van het wetboek van Strafrecht misleiding van sekswerkers via advertenties strafrechtelijk gezien beter kan worden aangepakt.