Pointer wint De Tegel voor de online productie ‘De straat die niet meer bestaat’

Pointer heeft een Tegel in de wacht gesleept in de categorie online. De Tegel is een Nederlandse prijs voor journalistiek die sinds 2006 wordt uitgereikt. Via een livestream vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag werden maandagavond 10 mei de prijzen uitgereikt.

Pointer won met de online productie ‘De Straat die niet meer bestaat’, waarin lezers meegenomen worden naar de Amsterdamse Joden Houttuinen in de Tweede Wereldoorlog. In deze volksbuurt werden tijdens de oorlog negen Joodse woningen onteigend. Pointer reconstrueerde de wijk zodat je er nu digitaal doorheen kan wandelen. Daar komen de verhalen van het Goslerhuisje (nu bekend als café De Sluyswacht), boksschool Olympia en de ontsnapping van Barend Zwaaf, eigenaar van de zuurinleggerij, aan bod.

‘De straat die niet meer bestaat’ is onderdeel van onderzoek van Pointer naar de onteigening van Joodse woningen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Naar aanleiding van dit onderzoek besloten veel gemeenten om onderzoek te doen naar hun rol bij de onteigening van Joodse woningen in hun gemeente.

Eindredacteur René Sommer reageert verheugd: “Het is een kroon op het harde werk van een getalenteerd team met verschillende expertises. Onderzoeksjournalisten, designers en developers werkten intensief samen om de meer dan 75 jaar oude verhalen uit deze straat te presenteren op een innovatieve, crossmediale manier. Dat we daar nu zelfs een Tegel voor hebben gewonnen voelt dat er nog een hele hoop belangrijke journalistieke verhalen uit het verleden liggen te wachten om onderzocht en verteld te worden.”

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.