Hoge Raad: verplichte anticonceptie in ggz alleen bij uitzondering mogelijk
De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan in een zaak waar Pointer eerder onderzoek naar heeft gedaan. Begin dit jaar deed Pointer samen met studenten van de Vrije Universiteit onderzoek naar het verplicht voorschrijven van anticonceptie in de gesloten jeugdzorg. Juridisch gezien mag dat niet volgens deskundigen. Vorige week heeft de Hoge Raad besloten dat dit inderdaad niet mag.
Pointer sprak vrouwen die in de afgelopen jaren in verschillende gesloten jeugdzorginstellingen door heel Nederland hebben gezeten. Sommige meisjes mochten alleen op verlof als ze aan de anticonceptie zouden gaan, omdat de instellingen bang waren dat ze zwanger zouden raken. Critici waarmee we spraken zeiden dit niet kan. Het is een inbreuk op de lichamelijke integriteit.
De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) regelt de verplichte zorg voor mensen met een psychische aandoening. Maar kan anticonceptie als een vorm van gedwongen zorg opgelegd worden? Deze vraag heeft de Hoge Raad vandaag ontkennend beantwoord. Er is één uitzondering voor gevallen waarin een aanzienlijk risico bestaat op levensgevaar of ernstige lichamelijke of psychische schade als gevolg van de zwangerschap of bevalling zelf.