GroenLinks-PvdA en D66 willen dat met PFAS vervuilde defensieterreinen worden gesaneerd

GroenLinks-PvdA en D66 willen duidelijkheid over de ernst van de PFAS-vervuiling op verschillende Defensieterreinen. Zo is Vliegbasis Gilze-Rijen ernstig vervuild met PFOS, een stof die valt onder PFAS, blijkt uit bodemmetingen die Pointer (KRO-NCRV) heeft ingezien. Uit een document van toezichthouder ILT blijkt dat er nog 11 andere terreinen in Nederland zijn, waar hoge concentraties PFOS in de bodem zijn gemeten.

Daarom stellen Kamerleden Van der Werf en Bamenga (D66) en Gabriëls (GroenLinks-PvdA) Kamervragen aan de ministers van Defensie en van Infrastructuur en Waterstaat over deze ernstige vervuiling.

Planning voor sanering

Van der Werf en Bamenga (D66) willen graag weten welke maatregelen Defensie heeft genomen sinds de metingen die al in 2019 en 2020 werden gedaan op Vliegbasis Gilze-Rijen en de andere terreinen, en waarom deze meetresultaten niet eerder openbaar zijn gemaakt.

Ook willen zij weten wat de specifieke plannen van Defensie zijn voor de sanering van de vervuilde terreinen, hoelang dit gaat duren en welke maatregelen worden genomen om vervuiling van de bodem en het oppervlaktewater verder te voorkomen.

Maatregelen voor omwonenden

Kamerlid Gabriëls (GroenLinks-PvdA) wil weten of er maatregelen genomen worden om omwonenden van de met PFAS vervuilde defensieterreinen beter te beschermen. Ook vraagt hij zich af hoe het kan dat er rondom Chemours en vliegveld Leeuwarden wordt afgeraden om in water te zwemmen of uit moestuinen te eten, maar bij de andere ernstig vervuilde PFAS-locaties niet. Wat zijn de consequenties voor de gezondheid van omwonenden of gebruikers van deze defensieterreinen?

"Ik erger mij aan de passieve en afwachtende houding van het Rijk als het om dit soort gezondheidsrisico's en zorgen van mensen gaat”, zegt Gabriëls. “Daarom blijf ik dit agenderen, want gezondheid moet op één staan. GroenLinks-PvdA wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de ernst van de situatie en wanneer deze terreinen gesaneerd worden. Omwonenden verdienen transparantie hierover."

Bekijk hier de uitzending over PFAS terug.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.